2024. április 27., szombat

Sikeres volt a felsőhegyi aratóünnep

Tartományunk minden tájáról és Magyarországról is mintegy 40 aratócsapat vett részt a 13. Kárpát-medencei és az 54. felsőhegyi aratóünnepségen, illetve versenyen. Tegnap délelőtt – a hagyományokhoz híven – az aratócsapatok Felsőhegy központjából vonultak ki az oromparti Kerekszék lejárónál lévő versenyparcellákhoz. Az aratóünnepség a Magyar Lóránt diakónus vezette hálaadó szertartással kezdődött, majd pedig Ősz Szabó Imre, a rendezvény főszervezője és Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, Fazekas Sándor magyarországi vidékfejlesztési miniszter nevében dr. Torda Márta, a minisztérium főosztályvezető-helyettese és Juhász Attila, a Köztársasági Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára köszöntötte az egybegyűlteket.

Juhász Attila beszédében a többi között kiemelte, hogy nagyon lényeges, hogy a hagyományos földművelés fortélyait megmutassák az elkövetkező nemzedékek képviselőinek is, ezenkívül, hogy az elkövetkező időszakban mind több ilyen jellegű rendezvényt szervezzenek, a mezőgazdasági minisztérium pedig mindent megtesz, hogy ezeket támogatásban részesítse. Ezenkívül még megjegyezte, hogy a céljaik közt szerepel az is, hogy a minisztérium vidékfejlesztési stratégiájában az élhető falvak képének a kialakítása is belekerüljön. Ezzel ugyanis az előző kormány keveset foglalkozott. Juhász kiemelte, hogy a kis- és középgazdaságok fejlesztésében és ezek kibontakozásában látják a jövőt, s azt szeretnék, hogy mindenki odafigyeljen a fenntartható vidékfejlesztés támogatására.

Természetesen az Oromparton zajló aratóverseny ideje alatt a falu központjában megrendezett ünnepségen sem állt meg az élet. Felsőhegy parkjában a gasztronómiai mesterei és a lelkes hobbiszakácsok gondos felügyelete mellett mintegy hetven bográcsban rotyogott szépen lassan az aratóebéd, az iskola tantermeiben kézimunkázók kiállítását tekinthették meg a látogatók, az oktatási intézmény focipályáján pedig a kispályás labdarúgó-tornára benevezett csapatoknak szurkolhattak a sport kedvelői.

Az idei aratóünnep új színfoltjaként pálinkafőzést is rendeztek a jóféle papramorgó kedvelői számára, a falu focipályájánál pedig terepmotorversenyt is tartottak. Az eredményhirdetés után lakodalmas zenészek, majd pedig Radics Gigi és a helybéli Dékány Szabó Zsófia fellépésével folyatódott az ünnepi kavalkád.

Az aratóünnepről készült képes beszámolónkat a hét folyamán olvashatják majd.