2024. április 26., péntek

Megkezdték a Costa Concordia kiemelését

A roncsot harminc méterrel a nyílt tenger felé vontatták (Fotó: Beta/AP)

A roncsot harminc méterrel a nyílt tenger felé vontatták (Fotó: Beta/AP)

Felemelték hétfőn a szerencsétlenül járt Costa Concordia olasz óceánjáró roncsát a hajót tartó talapzatról, majd 30 méterrel odább vontatták. A roncshajót egy méterrel sikerült megemelni a tengerfenéken épített mesterséges talapzatról, amelyre tavaly ősszel rögzítették. A hajótest emelése centiméterről centiméterre történt. A műveletet végző nemzetközi műszaki csapat számítógépes rendszer segítségével fokozatosan kiszivattyúzza a vizet a hajóroncs két oldalán rögzített tartályokból, és ezeket levegővel tölti fel.

A megemelés után a roncsot harminc méterrel a nyílt tenger felé vontatták, ott lehorgonyozták és rögzítették. A következő napokban tovább emelik a hajót, amely a hét végére készen állhat az elvontatásra. További négy-öt nap alatt a genovai kikötőbe szállítják, ahol szétszerelik.

A 2012. január 13-án zátonyra futott Costa Concordia egyenesbe állítása és stabilizálása mostanáig egymilliárd dollárba került a Costa Crociere anyavállalatának, az amerikai Carnivalnak. Ebben nincs benne a hajó elvontatása, szétszerelése és a környezeti helyreállítási költség, amelyekkel a kiadások 1,5 milliárdra emelkednek.