2024. április 27., szombat

Befejeződött a Szabadegyetem

Az utolsó nap vendége volt Pásztor István és Répás Zsuzsanna

Ma este befejeződött a Vajdasági Ifjúsági Fórum és a Vajdasági Szabad Katedra Egyesület szervezésében Kishegyesen megrendezett és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott XII. Vajdasági Szabadegyetem.

Németh Ernő, Répás Zsuzsanna és Pásztor István a vasárnapi kerekasztal-beszélgetésen (Fotó: Molnár Edvárd)

Németh Ernő, Répás Zsuzsanna és Pásztor István a vasárnapi kerekasztal-beszélgetésen (Fotó: Molnár Edvárd)

A zárónap délutánján két kerekasztal-beszélgetésre került sor. Először Választások és Nemzeti Listák 2014 címmel Papp Tibor politológus és Bajtai Kornél újságíró beszélgetett. Majd ezt követően Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke foglalta össze gondolatait A magyar nemzetpolitika négy éve és a vajdasági magyar politikai érdekképviselet címet viselő diskurzus keretében. A beszélgetés moderátora Németh Ernő, a Szabadkai Rádió magyar szerkesztőségének főszerkesztője volt. Mint azt a beszélgetésből megtudtuk, valódi nemzetpolitikáról, ahogy ma gondolunk rá, csak mintegy huszonöt éve beszélhetünk. Az Antall-kormány volt az első, amely igyekezett áttörni a többoldalú ellenállást. A lehetőségekről beszélve Pásztor István kifejtette, hogy „nekünk ugyanúgy kell képviselnünk az érdekeinket, mint ahogy eddig tettük, a kérdés csak az, hogy számíthatunk-e olyan anyaországi támogatásra, mint amilyet az utóbbi négy évben kaptunk”, majd hozzátette, „a legnagyobb dilemma az, hogy tudjuk-e folytatni az elmúlt négy évben elindított pozitív folyamatot”. Azt is elmondta, hogy a magyar állam nemzetpolitikai stratégiájának és a Magyar Nemzeti Tanács stratégiájának vannak, sőt elengedhetetlen, hogy legyenek kapcsolódási pontjai, viszont azt is figyelembe kell vennünk, hogy Budapesten nem ismerhetik testközelből a vajdasági helyzetet, ezért a helybeli politikum feladata, hogy közvetítsen, és ajánlatokat tegyen az anyaországi döntéshozók irányába.

Répás Zsuzsanna mindehhez hozzátette, hogy a határon túli magyar közösségek közül a vajdasági magyar vezetőség tette a legtöbbet a nemzetpolitika programpontjainak megvalósítása érdekében.

A záróműsoron jelen volt a több mint száz résztvevő, és a műsor keretében átvehették diplomájukat, amellyel immár hivatalosan is a Szabadegyetem részévé váltak. A négynapos tábor alatt a résztvevők két csoportban kísérhették figyelemmel az előadásokat, a közéleti és média-, valamint a gazdasági munkacsoport tagjai is nagy nevű előadókat hallgathattak meg. A legtöbb program azonban mindkét csoport részére elérhető volt, a szervezők ugyanis nem a széthúzást, sokkal inkább az összetartást, az ismerkedést preferálták, különösen a csapatjátékok esetében, hisz az 5–8 fős csapatok tagjai között szoros barátság is kialakulhatott.

A négy nap alatt mintegy tizenöt szakmai előadásra került sor, és ehhez csatlakozott még az az öt kerekasztal-beszélgetés, amelynek mindegyike közösségünk problémáira fókuszált, és párbeszédet indított ezekről a dolgokról. A napközben olykor fárasztónak tűnő foglalkozások mellett a résztvevők játékos vetélkedőn is részt vettek, amelynek során ügyességüket, gyorsaságukat, logikájukat mérték össze a fiatalok. Az esti programok a jó hangulatot biztosították, első este a Juhász zenekar zenei kíséretével borkóstolót tartottak, másnap Horváth Lehel népzenész szórakoztatta a közönséget, miután Dombóvári István és Román Szasa megtartotta stand-up előadását, szombaton este tanyabulira került sor az Anabolics zenekarral, vasárnap a foci-vb döntőjének izgalmai után pedig Pély Barnabás adott koncertet.