2024. május 8., szerda

A kapcsolatteremtés ideje

Deli Andor a határon túli magyarok számára is fontos közlekedési és turisztikai témákkal foglalkozik majd bizottsági teendőinek ellátása során

A május végi választásokat követően, július elsején megalakult az Európai Parlament közvetlen választási rendszer bevezetése utáni nyolcadik összetétele. A képviselők a szociáldemokrata német politikust, Martin Schulzot választották meg a képviselőház elnökévé. Deli Andor néppárti, a Fidesz listájáról parlamenti mandátumot szerzett vajdasági politikust kérdeztük a parlament eddigi tevékenységéről.

– Mandátumaink az Európai Parlament megalakulásának pillanatától aktívak. Az első fontos téma a parlament elnökének és alelnökeinek a megválasztása volt. Mint ismeretes, Martin Schulz lett a házelnök, s nagy örömünkre szolgál, hogy az alelnökök közé Pelczné Gáll Ildikót, frakciónk tagját is megválasztották nagy szavazattöbbséggel. Jelentős mozzanatnak tekintem ezt, mert az elnökségben elfoglalt helynek köszönhetően biztosan nagy segítségünkre tud majd lenni a parlamenti munka során, az általunk fontosnak tartott témák is könnyebben napirendre tudnak ezáltal kerülni – számolt be lapunknak Deli.

A parlamentben megalakultak a bizottságok is.

– Ez volt a következő fontos lépés a parlament megalakulását követően, megválasztották ezeknek a szakbizottságoknak az elnökeit, alelnökeit, tagjait is. Jómagam a közlekedési és turisztikai bizottságban vagyok tag, illetve a regionális fejlesztési bizottságban póttag. Ezek azok a területek, melyeknek fokozott figyelmet fogok tehát szentelni az előttünk álló időszakban. Olyan témakörökről van szó, melyek érintik a magyarországi szakpolitikai folyamatokat, de számunkra, határon túliak számára is rendkívül jelentősek lehetnek. Elég visszaemlékeznünk Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem régi belgrádi látogatására, az egyik fő témát a megbeszéléseken éppen a Belgrád–Budapest vasútvonal korszerűsítése jelentette, de egyéb közlekedési kérdések is felmerültek. Az európai uniós intézmények napirendjén is megjelenő ügyek ezek – hangsúlyozta a képviselő.

Deli közölte, hogy ez a rövid időszak elegendőnek bizonyult arra, hogy felvegye a kapcsolatot az összes régióbeli ország képviselőivel, már megbeszéléseket folytatott szlovákiai, romániai, horvátországi képviselőkkel is. A kapcsolatépítés tehát, mint mondta, zajlik a hivatalos parlamenti tevékenységen túl is. Előrevetítette, hogy a jövő héten a parlament fő témáját Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság új elnökének megválasztása jelenti majd.