2024. április 27., szombat
ASZTALITENISZ

Surjánék (v)érmes reményei

Mától július 20-ig az olaszországi üdülőváros, Riva del Garda ad otthont az 57. korosztályos Európa-bajnokságnak: az ifi fiúknál 39, a lányoknál 32, míg a serdülő fiúknál 42, a lányoknál pedig 36 ország nevezett be.

A kontinensbajnokság csapatversennyel kezdődik, a jövő hét közepétől pedig az egyéni és páros versenyszámokkal folytatódik. A négy szerbiai válogatott közül legtöbb esélyük az éremszerzésre a serdülő lányoknak van: a Surján Szabina és Izabela Lupulescu alkotta csapat tavaly bronzérmes volt, s az idén is a dobogót célozza meg. Mindketten az európai ranglista első tíz játékosa között vannak: a torna előtt sérüléssel bajlódó Lupulescu az 5., Surján pedig a 9. helyen áll a június 1-jén kiadott rangsorban, vagyis nemcsak csapatban, hanem egyéniben és párosban is éremesélyesek.

A magyarországi versenyzők közül a legjobb kilátásokkal az ifjúsági fiúk várják a kontinensversenyt. A Szudi Ádám, Ecseki Nándor, Majoros Bence, Bruckner Máté, Sabján Gergely összetételű együttes a viadal harmadik kiemeltje. A társaság erejét jelzi, hogy Szudi ifjúsági olimpiai résztvevő, az Európa-ranglista 6. helyezettje, míg Ecseki – aki néhány hete, Władysławowóban megnyerte a korosztály legrangosabb versenyeinek egyikét, a lengyel nemzetközi ifjúsági bajnokságot – ugyanezen a listán a 8. helyen áll.

A szerb válogatott kerete, ifik, fiúk: Nikola Marinković (Stak), Ivor Katić (Nagykikinda), Marko Popović (Stenes), Luka Jovičić (Stak), Nikola Grbić (Dunacséb). Csoportellenfelek (II. divízió): Románia, Bosznia-Hercegovina, San Marino.

Lányok: Ivana Vejnović (Zenta), Ágoston Tamara (Zenta), Aleksandra Savić (Novi Sad), Suzana Mendergiš (Obilić). Csoportellenfelek: Franciaország, Lengyelország, Szlovákia.

Serdülők, fiúk: Aleksa Adamović (Dunacséb), Aleksa Gacev (Pirot), Nikša Martinović (Spartacus), Jovičić Matija (Stak), Dimitrije Levajac (Moszkva). Csoportellenfelek (II. divízió): Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna.

Lányok: Izabela Lupulescu (Unirea), Surján Szabina (Unirea), Tijana Jokić (Versec), Drgana Vignjević (Obilić). Csoportellenfelek: Fehéroroszország, Belgium, Portugália.

Edzők: Slobodan Stojanov, Branko Đukić, Slobodan Tasković.

Az Eb hivatalos honlapja: http://www.eyc2014rivadelgarda.com/index.php/en/. A mérkőzéseket a Laola1.tv worldwide linken lehet nézni.