2024. május 4., szombat

Megújult útszakasz

A jövőben nagyobb figyelmet fordítanak az utak karbantartására

Felújították a Bajnát utca – keleti csomópont (E-75-ös autóút) közötti útszakaszt, ünnepélyes átadására pedig dr. Zorana Mihajlović kormányalelnök, építés- és közlekedésügyi miniszter is kilátogatott.

A munkálatok mintegy 90 millió dinárba kerültek (Fotó: Molnár Edvárd)

A munkálatok mintegy 90 millió dinárba kerültek (Fotó: Molnár Edvárd)

A hét kilométeres Kelet közlekedési csomópontot a várossal összekötő útszakasz már nagyon rossz állapotban volt, és az aszfaltozáson kívül az útszegélyt, a vízelvezető csatornákat és a két vasúti átjárót is rendbe tették. A munkálatok mintegy 90 millió dinárba kerültek.

Zorana Mihajlović az újságíróknak elmondta, a felújításra a szerbiai utak karbantartására létrehozott alapból különítették el a szükséges összeget, és kiemelte, a minisztérium a jövőben nagyobb figyelmet szán az utak karbantartására.

– Ez az egyik legfontosabb tényezője a biztonságos közlekedésnek, s a kormány és a minisztérium egyik prioritása éppen a biztonságos közlekedés. Foglalkozni fogunk a karbantartás finanszírozásával, a Szerbia Utai vállalat és az alvállalkozók közötti viszonnyal, szabályozni fogjuk a köztük létrejövő szerződéseket. Tény, hogy nincs sok pénz az utak karbantartására, újak építésére, de meg kell határozni a prioritásokat, és a rendelkezésre álló pénzt ésszerűen kell felhasználni – mondta a miniszter asszony.

A Szabadkát érintő másik fontos projektum az Y-ág. Ezzel kapcsolatban Zorana Mihajlović úgy fogalmazott, nem kérdés, hogy az építése folytatódni fog, hiszen a meglévő projektumok, melyek az összeköttetés és szállítás szempontjából fontosak, nem fognak megszűnni, félbemaradni, így a tízes és tizenegyes korridor mellett az Y-ág is folytatódik, mely a tízes közlekedési folyosó része, és újabbak megvalósítását is tervezik, hiszen sokat fog veszíteni azon az állam, ha az infrastrukturális projektumokon nem dolgoznak hatékonyabban.

Kedden került aláírásra a Déli Áramlat megépítéséről szóló szerződés, ami kapcsán a miniszter asszony kijelentette, az Európai Unió részéről nincs szó semmilyen tilalomról. Szerbiának ebben két nagy partnere van, az egyik az Európai Unió, a másik Oroszország, és ahogy az Északi Áramlat is a megbeszélés szerint készült el, úgy a Déli Áramlatnál sem lesz ez másként.

– Nem hiszem, hogy az unió bármit megtiltana, és szerintem sikerül is megállapodniuk, a mi dolgunk viszont az, hogy sokkal hatékonyabban kezdjünk dolgozni a földterületek kisajátításán. Tavaly meghoztuk a Déli Áramlathoz szükséges kisajátításokról szóló törvényt, de eddig nem a megfelelő gyorsasággal folytak a dolgok.

Maglai Jenő polgármester elmondta, Zorana Mihajlovićtyal az elmúlt hetekben több alkalommal is megbeszélést tartottak, melynek témája az Y-ág volt.

– Sajnos azok az információk, hogy az Y-ág körül minden rendben van, és csak az építést kell befejezni, nem igaz, ötvenegy parcella esetében ugyanis még mindig nem történt meg a kisajátítás. A megbeszélés után igen hamar előrelépések történtek ebben az ügyben, és abban állapodtunk meg, hogy az önkormányzat és a szakszolgálatok segítségével ezt október végéig lefolytatjuk, s így a vagyonjogi viszonyokat teljes mértékben lerendezzük. A tervdokumentáció sem teljes még, mégpedig az egyik felüljáró tervei nem készültek el, illetve a négy körforgalom dokumentációi hiányoznak még. Ezenkívül az eddigi kivitelezőt ki kell fizetni, és ha lesz pénz is, akkor lehetőség lesz új pályázatot kiírni, és akár jövőre folytatódhatnak a munkálatok. A kivitelezők egyébként azt állítják, hogy teljes projektum, melynek jelenleg mintegy negyven százaléka készült el, hat-hét hónap alatt megvalósulhat.

A polgármester a Népszínház építésével kapcsolatban még elmondta, személyesen beszélt a művelődési miniszterrel ezzel kapcsolatban, s mint kiderült, a minisztériumnak az elmúlt években egyáltalán nem volt információja arról, hogy hogyan halad az építés. A napokban várható, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap jóváhagyja a közbeszerzési pályázatot a régi épületrész folytatására, illetve Maglai kiemelte, augusztus közepére a teljes projektdokumentációval rendelkezni fognak, s ezek után a város kiadhatja az építési engedélyt is az új részre is, melyre mindeddig nem került sor.