2024. április 27., szombat

A gazdagok örülnek a válságnak

Furán hangzik, de sok-sok embernek jött jól az elmúlt évek globális pénzügyi, hitel- és gazdasági válsága. Bár az érintett országokban a lakosság nagy többsége megsínylette a krízist, ügyes befektetők, spekulánsok, gazdag emberek és merész polgárok egy csoportja alaposan megszedte magát a nehéz időkben is.

A párizsi székhelyű Capgemini üzleti és informatikai tanácsadó cég, valamint Kanada legnagyobb bankja, az RBC által működtetett vagyonkezelő felmérése szerint az utóbbi években világszerte folyamatosan bővült a szupergazdagok tábora. A nemzetközileg elismert két cég nemrég ismertetett elemzése rámutat: tavaly már 1,76 millióval nőtt a dúsgazdagok száma. Sikerüket főként ügyes tőzsdei ügyleteknek és az ingatlanpiacon elért jövedelmüknek köszönhetik.

Az egymillió dollárnál (jóval) több vagyonnal rendelkező magánszemélyek számát csaknem 13,7 millióra, összvagyonuk értékét pedig 52,5 ezer milliárd dollárra becsüli a Capgemini és a RBC vagyonkezelője, amely a tíz legnagyobb közé tartozik a világon. Az elemzés készítői szerint a 13,7 millió nagyon gazdag magánszemély csaknem negyven százaléka az elmúlt öt évben kovácsolta a szerencséjét.

A legtöbb dollármilliomossal az Egyesült Államok, Kína, Japán és Németország büszkélkedhet. A lakosság számához viszonyítva a legtöbb milliárdos azonban egy másik országban, Nagy-Britanniában él.

A Sunday Times brit lap 104 milliárdost számolt össze a szigetországban. Összvagyonuk eléri a 301 milliárd fontot (515 milliárd dollárt). Philip Beresford, a lista összeállítója úgy véli, hogy a milliárdosok elsősorban a pénzügyi szolgáltatások, az adórendszer, a gyerekeiknek biztosítható kiváló oktatás és egyéb okok miatt döntöttek Nagy-Britannia mellett.

A Bloomberg gazdasági hírügynökség úgy tudja, hogy a világ háromszáz leggazdagabb emberének összesített vagyona már meghaladja a 3700 milliárd dollárt. A csoport tagjai csak tavaly összesen 524 milliárd dollárral növelték befektetéseik értékét. Ez a mutatvány azonban nem mindegyiküknek sikerült. A hírügynökség 300-as listáján akad hetven olyan gazdag ember is, akinek 2013-ban csökkent a vagyona az előző évhez képest.

Más kutatók ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy az elmúlt években tapasztalt krízis idején tovább nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek, vagyis a gazdagok egyre jobban megtömték a pénzeszsákjukat, miközben a válságkezelés árát megfizető átlagemberek kénytelenek kevesebbel beérni. Emiatt sokkal rosszabbul élnek, s ez csak fokozza ellenszenvüket a gazdagok iránt, akik a válság idején még jobban megtollasodtak.