2024. április 27., szombat

A gyermeki lelkesedés a legpozitívabb tapasztalat

A bábtábort kézműves tábor követte a topolyai tájházban – A Művelődési Ház nyári tábori szervezéseiről

,,Jó volt veled alkotni és játszani! Maca és Jutka” Ezt az üzenetet hagyta Budai Sinkovics Margit és Kálmán Judit osztálytanító azon az üzenőtáblán, amely egyike volt azoknak a gyermekalkotásoknak, amelyek a topolyai Művelődési Ház szervezésében, a topolyai tájházban június 30-ától július 4-éig zajló kézműves nyári táborban készültek.

A szóban forgó tanítónők vezetésével, a Művelődési Ház igazgatóhelyettese, Dudás Tatjana koordinálásával, valamint négy fiatal: Dudás Ramóna, Lukács Petra, Vajda Boglárka és Vajda Emese segítségnyújtása mellett sikeres, tartalmas program szerveződött az elmúlt héten öttől tizenegy éves korú gyermek számára. A foglalkozássorozat, amely elsősorban a kézműves tevékenységekben való jártasságot, a finommotorikai képességeket, a gyermeki kreativitást kívánta fejleszteni, a gyermekek, sőt szüleik számára is kevésbé ismert kézműves technikákat hozott közelebb befogadóikhoz. A tábori csoportos, szabadtéri tevékenységeken, játékokon keresztül sikeres közösségépítés is megvalósult a helyszínen. A tábor zárórendezvényére az ötvenes létszámú résztvevő gyermek, azok hozzátartozói és lapunk is ellátogatott a helyszínre. A foglalkozássorozat alatt hatszáz alkotás született. Minden gyermek tizenkét használati- és dísztárggyal lett gazdagabb, miközben tartalmasan töltötte nyári szünidejének egy részét régi és a helyszínen szerzett új ismerősök társaságában. A gyermekek többek között különböző papírtechnikákkal ismerkedtek, glinamolt vettek kezükbe, de például dekorgumival és fonallal is alkottak. Az újrahasznosítás miértje mellett annak mikéntjével is ismerkedtek, a papírmasé technikájával barátkoztak. A zárórendezvényen Dudás Tatjana és Budai Sinkovics Margit köszöntötték a nagyszámú egybegyűltet. Jellemezték a tábor hangulatát, majd ismertetve annak programját, személyes élményeiket Budai S. Margit arra is kitért: a résztvevők gyermeki lelkesedése, pozitív hozzáállása volt a legszebb, legmaradandóbb tapasztalat.

A topolyai Művelődési Ház 2013-as újításához, az év októberében indult, azóta havi rendszerességgel, Budai Sinkovics Margit osztálytanító vezetésével rendezendő kézműves játszóházas szervezésekhez kötődött az intézmény 2014-es kezdeményezése: a nyári programkínálatába kézműves tábor beiktatása. A korábbi pozitív visszajelzések és a tábor sikere is arra ösztönöz, hogy ősztől folytatódjon a gyakorlat: minden hónap harmadik szombatján kulturális intézményünk kiállítótermében kézműves játszóházakat tartsanak.