2024. április 27., szombat

Nyugdíjcsökkentés nélkül nem megy?

Csökkenő GDP és a vártnál magasabb költségvetési hiány

A Gazdasági Intézet munkatársainak előrejelzése szerint az idén Szerbiában várhatóan 1 százalékkal csökken a hazai össztermék (GDP), ugyanakkor a vártnál nagyobb lesz a költségvetési hiány is.

– Az év első öt hónapjában a költségvetési hiány 115 milliárd dinár volt, kétharmada az egész évre tervezett, 183 milliárd dináros deficitnek – hívta föl a figyelmet az államháztartás tarthatatlan helyzetére Vladimir Vučković, a Költségvetési Tanács tagja a Makroekonomski analize is trendovi (MAT) gazdasági szaklap legutóbbi számának bemutatóján.

Szerinte a nyugdíjak és a közszférában dolgozók fizetésének a csökkentése nélkül nehezen konszolidálható majd a költségvetés. Eközben a kormány számára sajnos a költségvetési kiigazítás „egyfajta mozgó célponttá vált”, mert csak halogatják a véghezvitelét.

Mahmud Bušatlija és Stojan Stamenković, a MAT munkatársai azonban másként vélekedtek az államháztartás rendbetételének módjáról.

– Ha a nyugdíjakat 10 százalékkal csökkentenék, akkor az átlagnyugdíj a szerbiai átlagbér felét sem érné el, ami már a szociális tűrőképesség határa alatt van – figyelmeztetett Bušatlija.

Stamenković szerint az idén még nem kellene hozzányúlni a nyugdíjakhoz, mivel a nyugdíjukból élő idős emberek többségének a havi juttatása a tisztességes megélhetéshez sem elegendő.

– Most fizetjük az árát a nyugdíjak évekkel ezelőtti indokolatlan növelésének – jegyezte meg, majd hozzátette: – A Világbankban és a Nemzetközi Valutaalapban arra figyelmeztettek, hogy ne engedjük, hogy az átlagnyugdíj alacsonyabb legyen az átlagbér felénél, mert ez a szociális tűrőképesség határa.

Stamenković úgy véli, hogy most, amikor már több az országban a nyugdíjas, mint a munkavállaló, új, alternatív megoldásokat kell találni a nyugdíjalap feltöltésére. Meg kellene találni a módját, hogy a nyugdíjak kifizetését részben a saját vagyonából finanszírozza a nyugdíjalap.