2024. április 26., péntek

Negyvenhat játszótere van a városnak

Az elmúlt tíz évben húsz új játszótér épült és csak hat felújítására nem jutott pénz – A vandalizmus és nemtörődömség miatt mégis sok rossz állapotban van

Szabadka város területén összesen 46 játszótér van. Ezek közül 20 újonnan épült 2005 óta, a többit pedig folyamatosan újítják, próbálják kis költségvetésből használhatóvá, biztonságossá tenni. A csaknem ötven játszótér közül hat olyan van, amelyekre nem költöttek évek óta. A legtöbb hely sajnos a fiatalok vandalizmusa, vagy éppen a felnőttek nemtörődömsége miatt szinte használhatatlan: szemét, cigicsikkek, letört elemek várják a gyerekeinket a játszótereken.

A központban lévő játszótér 2005-ben épült, a mögötte lévő, kisebb gyermekeknek való tér pedig tavaly  (Molnár Edvárd fotója)

A központban lévő játszótér 2005-ben épült, a mögötte lévő, kisebb gyermekeknek való tér pedig tavaly (Molnár Edvárd fotója)

Mint azt a Városépítési Igazgatóság Közvállalat illetékesétől megtudtuk, sajnos a vandalizmus miatt az egyébként is kevés rendelkezésre álló pénzből szinte semmi újat nem tudnak biztosítani a gyermekeknek, mert a károkat kell szanálniuk, vagy a már elöregedett elemeket kell felújítaniuk.

– 2005 óta a 46 játszótér közül 40-et felújítottunk, újjáépítettünk. 2005 és 2008 között volt lehetőség a költségvetésből ezeknek a játszótereknek a rendezésére, s ekkor a Városépítési Igazgatóság meglehetősen sok energiát és pénzt is fordított a felújításra és új játszóterek kialakítására is. Sok játszótér abban az időben igen rossz állapotú és balesetveszélyes is volt – magyarázta Jasmin Šečić, a Városépítési Igazgatóság műszaki igazgatója.

Abban az időben új játszóterek is épültek, a helyi közösségek kérvényei alapján választották ki a lokációkat, s a helyi közösség területi nagysága, illetve a lakossága száma alapján választottak helyet.

Így épült például 2005-ben a város központjában a valamikori Centar áruháznál, 2006-ban Sándorban a Paja Jovanović utcában, 2007-ben a Harcosok sorakozója lakótelepen, a Kertvárosban, a Zorka helyi közösségben a Szárcsa (Sutjeska) utcában, Csantavéren, Kisbajmokban és Györgyénben, 2008-ban a Sétaerdőben, Ludason, Kisboszniában, Újzsedniken, Békován, 2009-ben a prozivkai parkban, 2010-ben Misityevón, 2011-ben Mérgesen és Kelebián, 2012-ben Tavankúton, Bajmokon és a Harcosok sorakozója lakótelepen. 2013-ban két játszótér épült adományozóknak köszönhetően, az egyik a Jovan Nenad Cár téren a meglévő mellett egy, a kisebb korcsoportnak és mozgássérült gyermekeknek, a másik pedig a Sugárúton. A Gát, Sándor, Dusanovó, Újfalu, Kertváros, és Tokió helyi közösségekben pedig felújították a meglévő játszótereket.

– Tény, hogy annak ellenére, hogy van a Városépítési Igazgatóságnak van őrző-védő szolgálata, szinte lehetetlen küldetés, hogy minden játszóteret a nap 24 órájában felügyeljenek. Így elsősorban a város központjában lévő játszóterekre korlátozódik ez a felügyelet. Ezért is igyekeztünk megoldani egyre több játszótérnek az éjszakai megvilágítását, amely azt is magával vonja, hogy a gyerekek esetleg késő estig ott tudnak tartózkodni, aminek viszont a lakosság idősebb rétege nem örül, de ezzel sikerült valamennyire visszaszorítani a vandalizmust. Az elmúlt két hónapban hat játszóteret jártam körbe, és sajnos mindegyik helyen jegyeztem fel rongálási nyomokat – magyarázta Šečić.

Az idei költségvetésből, akárcsak tavaly, hárommillió dinár áll rendelkezésre erre a célra, ebből kell gazdálkodniuk és rendezniük a meglévő játszótereket. Ebből 500 000 dinárt a központban lévő, kisgyermekek számára épült játszótér alapjának elkészítésére költenek, ugyanis mint azt Šečić elmagyarázta, eddig homok volt az alap, ami sem higiénia sem pedig biztonság szempontjából nem megfelelő. Ezért tartánnal fedik majd be.

Azok a játszóterek, amelyekre eddig nem jutott pénz, az Erdő, a Zágrábi, a Pazinai, a Joó Lajos és az Ivan Milutinović utcákban találhatóak. Ezek teljes felújításra szorulnának.