2024. április 26., péntek

…akkor cirke!

Fellelhetők-e a csirkehúsos készítményekben a génmódosított szója nyomai?

Az utóbbi időben ismét fellángolt a vita a genetikailag módosított növényeknek az állattenyésztésben történő használatával kapcsolatban. Az egyik fővárosi lap szerint ugyanis a McDonald’s szerbiai étteremláncának a csirkehúsos készítményeiben fellelhetők a génmódosított szója nyomai. Márpedig a honi törvények szerint ez szigorúan tilos.

Talán mondani sem kell, hogy azoknak az embereknek, akik időnként vagy rendszeresen a McDonald’s-ban étkeznek, fogalmuk sincs arról, hogy a baromfihússal együtt mi kerül a kettévágott zsömlébe. Ez amolyan Hofi-féle hozzáállás: Látja? Nem látja? Na látja!

Az étteremlánc illetékesei, igaz, meglehetősen visszafogott hangnemben, cáfolták a róluk állítottakat, s csupán azt hangoztatták, hogy a csirkét ők Magyarországon szerzik be, s lényegében fogalmuk sincs arról, hogy a tenyésztők mivel etetik a szárnyasokat.

Ez éppen elegendő ok lehet a gyanakvásra, hiszen Európa több országában is (Spanyolországban, Portugáliában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában) engedélyezett a génmódosított szója termesztése. Arról nem is szólva, hogy az említett takarmánynövény Brazíliából érkezett, ahol semmilyen korlátozás sincs ezen a téren.

Ezzel szemben Szerbiában törvény rendelkezik a tiltásról, ezenkívül negyvennyolc község még külön is határozatot hozott a génmódosított növények termesztésének tiltásáról.

S amíg tart a vita, a nagyvárosokban levő McDonald’s éttermekben szépen fogy a hamburger, amiben ki tudja, mi van.

Nem lehet azonban azt sem elhallgatni, hogy a tudósok világszerte eddig nem bizonyították be egyértelműen, hogy a génmódosított növények milyen veszélyt jelentenek az ember egészségére nézve. Akiknek pedig a profitjuk függ ettől, igyekeznek minden módon „megmagyarázni”, hogy ők betartják a hatályos törvényeket. Ha pedig mégsem, akkor esetleg úgy reagálnak, mint a viccbeli kínai étteremben, ahova betért a gyanútlan vendég, és megtekintette a polcra kirakott húsokat:

– Ez mi? – kérdezte.

– Cirke – mondta a vágottszemű.

– És ez?

– Kaca.

– És emez?

– Kuta.

– De hát nálunk nem szabad kutyahúst árusítani! – méltatlankodott a vendég.

– Akkor cirke – vont vállat a kis kínai.