2024. április 27., szombat

Újabb tűzeset a Tesla-telepi piacon

Fél év leforgása alatt már másodszor égett le ugyanaz a bódé Kisradanovácon

Kedd éjjel két óra körül ismét kigyulladt az a pékárút forgalmazó kioszk a szabadkai Tesla-telepi piacon, amelyik pár hónappal ezelőtt már egyszer teljesen leégett. Egyesek szerint a fél évvel ezelőtti tüzet a rossz elektromos rendszer okozta, sokak szerint azonban szándékos gyújtogatás állt a háttérben és most is erre gyanakszanak. A kioszk teljesen kiégett és a mellette álló bódék is megsérültek.

Reggel már csak a romok várták az érkezőket (Fotó: Molnár Edvárd)

Reggel már csak a romok várták az érkezőket (Fotó: Molnár Edvárd)

Az éjszakai vandálkodásra a reggeli órákban már csak szúrós szag, az elszenesedett épületrészek, a törött üvegek és a meggörbült bádogtető emlékeztetett. A piacon dolgozók körében igen nagy a felháborodás, hiszen nem először történik ilyesmi és minden valószínűség szerint nem is utoljára. Nem állítható, hogy szándékosan gyújtották volna fel a kioszkot, azonban a piaci árusok közül néhányan tudni vélik, hogy már korábban is történt gyújtogatási kísérlet, és mivel az ilyen jellegű támadások több esetben is a pékség tulajdonosa, illetve a bódéja ellen irányultak, felmerült, hogy talán személyes bosszúról lehet szó. Mivel a piac területén nagyon gyakoriak a rongálások, a tetteseket pedig egy ízben sem sikerült kézre keríteni, egyesek úgy vélekednek, hogy szó sincs személyeskedésről, hiszen mások is áldozatul estek a vandáloknak, a piac körül reggelente rengeteg a szemét, törött üvegek hevernek szerteszét, a közeli boltok, üzletek reklámtábláit összefirkálják, a cserepeket ledobálják a tetőről, volt olyan eset, amikor a pénztárgép papírtekercsével mindent beborítottak, amit csak értek. Mintha egy környéken garázdálkodó banda unatkozna és úgy szeretné levezetni fölös energiáit, hogy rombol. Nemrégiben egy autót gyújtottak fel itt, megrongálták a játszóteret, a hintát fel is gyújtották, szóval szinte majdnem minden éjszaka dorbézolnak valakik.

Az egyik piacon dolgozó hölgy elmondta, úgy tudja, éjjel egy óra körül betörtek a piacra, mindezt a biztonsági kamerák is rögzítették, a kioszkot pedig valószínűleg két óra körül gyújthatták fel. Reggel már csak a romok várták az érkezőket. Hozzátette, tavaly novemberben már felgyújtották a bódét, egy hónapja ismét megpróbálták, most pedig le is égett az egész.

– A rendőrség nem jelentette ki, hogy szándékos gyújtogatásról van szó, de szerintünk ez egyértelmű. Folyamatosak a betörések, úgy tudom, szombaton is betörtek a pékség bódéjába, azonban legtöbbször nem visznek el semmit, hanem betörik az üveget, szétdobálják a joghurtot, a csokoládés tejet, sőt a közeli trafikot is csak feltörték és hatalmas felfordulást hagytak maguk után, azonban nem loptak el semmit, legfeljebb kiveszik a kasszapénzt. És ez így megy már hosszú hónapok óta. Az összes szabadkai piacnak van őre, csak ennek nincs, ezért többször is kértük, hogy tegyenek ez ügyben valamit, hiszen egyesek asztalát már több alkalommal is felfeszítették és kirabolták őket, de hiába.

Takács Margit a piaccal szemben lakik, s több alkalommal is ittas fiatalok rendbontó viselkedésére figyelt fel, akik szerinte unalmukban rombolnak.

– Bár másodszor fordult elő, hogy ugyanaz a kioszk kigyulladt, a tetteseket még mindig nem kapták el, pedig van térfigyelő kamera is, de úgy is tetten lehetne érni a vandálokat, ha a rendőrség néhány éjszakán át lesben állva várna rájuk vagy gyakrabban járőröznének a piac környékén. Az egyik árussal beszélgettem, aki elpanaszolta, hogy a rendőrséget már ki sem hívják, hiszen úgysem csinálnak semmit. A város szégyene, hogy a rendőrség mellett itt van a kommunális rendőrség is, és mégsem történik semmi, sőt sokszor a riasztásra sem reagálnak, arra hivatkozva, hogy nem az ő hatáskörük. Ez nem megélhetési lopás, hanem ez a banda jó dolgában már azt sem tudja mit kezdjen magával és végül ez történik. Biztos vagyok benne, hogy szándékos gyújtogatás volt, látszik is, és bár nem kelt bennünk félelmet ez a fajta viselkedés, de nagyon felháborítónak tartjuk azt, ami jó ideje itt zajlik – mondta az idős asszony.

A kiégett kioszk közvetlen közelében egy hentesüzlet is működik, melyet úgyszintén megrongált a tűz. Amikor reggel fél hétkor Habinyák Tibor megérkezett az üzlethez, nemcsak a bódé roncsait, hanem a hentesüzletet ért károkat is azonnal észrevette.

– Másodszor égett ki a pékes bódé, és második alkalommal rongálta meg ennek az üzletnek a hátfalát is, ugyanis a fal egy részén a műanyagborítás megolvadt, így megint fel kell újítanunk. Szerencsére hozzánk még nem törtek be, talán a riasztó miatt, de a korábban itt működő hentesüzletet már kirabolták. Szerintem a közelben élő unatkozó, ittas fiatalok műve az egész, hiszen rengeteg törött üveg volt az úton és talán heccből csinálták az egészet, a rendőrség viszont sokszor ki sem jön a helyszínre. Felháborító, ami itt történik!