2024. április 26., péntek

Máig sztrájkolnak az ügyvédek

Az ügyvédek nem elégedettek a pénzügyminisztérium ajánlatával, ezért az országos sztrájk a tervek szerint ma is folytatódik, jelentette be tegnap Dragoljub Đorđević, a Szerbiai Ügyvédi Kamara elnöke. Az ügyvédek szerdán kezdték meg háromnapos országos sztrájkjukat, amellyel az átalányadó több száz százalékos megemelése ellen tiltakoznak. Előtte a belgrádi ügyvédek sztrájkoltak öt napig, majd a Szerbiai Ügyvédi Kamara döntése után országos sztrájkot hirdettek ki. A pénzügyminisztérium szerdán 41 százalékos adóemelést kínált fel a jogászoknak, az ügyvédek azonban elutasították az ajánlatot.

– A tárgyalásoknak nincs vége, egészen szeptemberig folytatjuk őket, egyes követeléseinkre ugyanis nem kaptunk választ, más követeléseinkre pedig nem volt kielégítő a válasz – mondta a kamara elnöke.

Bejelentette, hogy a pénzügyminisztériummal ma folytatják a tárgyalásokat, amelyekbe Nikola Selaković igazságügyi miniszter is bekapcsolódik. Az ügyvédek szerint az új adórendelkezések az adókötelességet „nem megfelelő és nem elégé meghatározott kritériumok” alapján határozzák meg, ezenkívül sérelmezik, hogy az államnak többéves térítetlen tartozása van az ügyvédekkel szemben. Arra is panaszkodnak, hogy bíróságokon, ügyészségeken, rendőrségeken nem megfelelően kezelik az ügyvédeket munkavégzésük során, ami miatt sokszor ellehetetlenítik őket, hogy ügyfeleik érdekeit szabályosan, törvényesen és professzionálisan képviseljék. Sérelmezik továbbá, hogy az illetékes szervek nem elég hatékonyan lépnek fel az ügyvédeket ért támadások esetében.