2024. május 11., szombat

Kelet-ázsiai „munkásjogok” Szerbiában?

A szakszervezetek állítása szerint azt sem tudják, a munkatörvény-tervezet melyik változata érvényes – Aleksandar Vulin: Nagyon jól tudják, hogy melyik az aktuális változat

A két reprezentatív szakszervezet vezetője azzal a követeléssel fordult tegnap Aleksandar Vučić kormányfőhöz és Aleksandar Vulin munkaügyi miniszterhez, hogy tárgyaljanak velük, és világítsák meg, hogy az új munkatörvény mit tartalmaz, és hogy a törvénytervezet melyik változata kerül végül a parlament elé. A javaslat szerint ezután kellene megtartani a Szociális-gazdasági Tanács (SZGT) következő ülését. A munkaügyi miniszter szerint a szakszervezeti vezetők állítása nem helyénvaló, pontosan tudják, hogy a törvénytervezet melyik változata az aktuális változat, hiszen elolvashatják a minisztérium honlapján, és a szakszervezetek honalapjain is ugyanez a változat szerepel.

A szóban forgó érdekvédő szervezetek, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége (SZÖSZSZ) és a Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet (FEÁSZ) képviselői egyébként részt vettek az új munkatörvény előkészítésében, ám azt állítják, hogy megkérdezésük nélkül olyan a munkaadók érdekeit védő módosításokat eszközöltek a törvénytervezetben, amelyek számukra elfogadhatatlanok, mert sárba tiporják a munkavállalók és a szakszervezetek jogait. Aleksandar Vučić kormányfő pénteken, egy, az Amerikai Gazdasági Kamara által szervezet összejövetelen jelentette be, hogy napokon belül a parlament elé kerül az új munkatörvény tervezete, és el is fogadják.

A nyilatkozat alapján fölvetődik a kérdés: ilyen rövid idő alatt hogyan bonyolíthatják le a törvénytervezet közvitáját, amire az idevágó jogszabályok kötelezik a kormányt? Emlékezünk még arra, hogy a korábbi törvénytervezet közvitája a szakszervezetek bojkottja miatt botrányba fulladt. Később a Szociális-gazdasági Tanács januári ülésén, amelyen – akkor még kormányfőhelyettesként – Aleksandar Vučić is részt vett, elvetették a munkatörvény-tervezetet, nem sokkal azután pedig Saša Radulović akkori gazdasági miniszter is lemondott, aki a törvény elleni szakszervezeti támadások kereszttüzébe került, és végül a kormány is kihátrált mögüle.

Branislav Čanak, a FEÁSZ elnöke tegnap úgy nyilatkozott, hogy akkor lesz értelme ismét összehívni a Szociális-Gazdasági Tanács (SZGT) ülését, ha már ismert lesz a munkatörvény végleges verziója.

– Eddig a törvénytervezetnek kilenc vagy tíz változatát láttuk. Néhány nappal ezelőtt felhívtak bennünket telefonon a munkaügyi minisztériumból, hogy mondjuk meg, melyik változatról kell tárgyalnunk az SZGT következő ülésén – ecsetelte a visszás helyzetet Branislav Čanak, aki szerint ha ebben a formájában fogadják el az új munkatörvényt, akkor ugyanaz fog történni Szerbiában, mint ami történt Kelet-Ázsiában, ahol eltörölték a munkásjogokat, meg is érkezett a külföldi tőke, és most napi két dollárét dolgozhatnak nekik az ottani munkavállalók.

– Ha a kormányfőnek volt ideje, hogy elmenjen az Amerikai Gazdasági Kamara vacsorájára, akkor hozzánk is eljöhet tárgyalni – csatlakozott ehhez a véleményhez Ljubisav Orbović, a SZÖSZSZ elnöke.

A szakszervezeti vezetők szerint a vitát kavaró munkatörvény árnyékában sebtében még két másik fontos törvényt is elfogadtatnak: az új csődtörvényt és az új privatizációs törvényt.

Zoran Mihajlović, az SZÖSZSZ titkára, a törvénytervezetet előkészítő munkacsoport tagja, azt állította, hogy tizenöt perccel a most meghirdetett sajtókonferencia előtt értesültek arról, hogy Nišben kezdetét vette ezeknek a törvényeknek a közvitája, amit a tervek szerint mindössze néhány nap alatt lebonyolítanak: ma Belgrádban, holnap Újvidéken, hétfőn pedig Kragujevacon.

Mihajlović úgy véli, az új privatizációs törvénnyel „kiárusítanak mindent, ami még eladható”.

Szerinte a közvitának ezekről a törvényekről legalább három hétig kellene tartania.

NINCS IDŐ

Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter újságírói kérdésre azt nyilatkozta, hogy eleget tesz a szakszervezetek felhívásának, és tárgyal velük, a kormányfő nevében azonban nem beszélhet. A miniszter szerint a Szociális-gazdasági Tanács fontos szerv, de a munkatörvény nélküle is elfogadható.

– A törvényt gyorsan meg fogjuk hozni, mert gyorsan meg kell hoznunk – hangsúlyozta Vulin, majd hozzátette, hogy boldog lenne, ha egy teljesen új törvényt írhatnának a szakszervezetekkel és a munkaadók képviselőivel, erre azonban nincs idő.

A Demokrata Párt fölvetésére, hogy miért nem tartanak közvitát egy ilyen fontos törvényről, Vulin azt válaszolta, hogy a törvény elérhető a közvélemény számára, és már öt hónapja nyilvános vita zajlik vele kapcsolatban, melynek során mind a szakszervezetek, mind a munkaadók javaslatokat tehettek.

Ennek a kormánynak a munkahelyteremtés a célja, nem pedig az elbocsátás – szögezte le végül Vulin.