2024. április 27., szombat

Sztrájkolnak az ügyvédek

Országos sztrájkba kezdtek ma az ügyvédek az átalányadó megemelése miatt. Ez azt jelenti, hogy nem tartják meg a bírósági tárgyalásokat, továbbá a rendőrségi és az ügyészségi kihallgatások, vizsgálatok is elmaradnak azokban az esetekben, amelyekben a törvény szerint kötelező az ügyvéd jelenléte.

Lazar Krstić pénzügyminiszter bejelentette, hogy megvizsgálják a magas adóemelések egyes eseteit. Szerinte nem szabadna megtörténnie annak, hogy egyes ügyvédeknek 150 százalékkal nagyobb átalányadót kelljen fizetni az idén, mint tavaly. Hozzáfűzte azonban, hogy nem fog engedni a zsarolásnak.

– Nincs rendjén, hogy az ügyvédek kevesebb adót fizetnek, mint a kőfaragók – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Az országos sztrájkot a belgrádi ügyvédek ötnapos sztrájkja előzte meg, amelyet június 18-án kezdték meg.

– Már öt napja sztrájkolunk, és kérjük az illetékeseket, hogy álljanak szóba velünk, de nem válaszolnak – mondta tegnap Slobodan Šoškić, a Belgrádi Ügyvédi Kamara elnöke.

Kiemelte, hogy a pénzügyminisztérium döntése alapján az ügyvédekre vonatkozó átalányadót 100-tól 300 százalékig emelték meg. Hozzátette, hogy megértik az altalanyadó minimális és maximális összegének nagy különbségét, mivel különböző kritériumokat kell figyelembe venni, de a tavalyi évhez képest hihetetlen mértékkel emelték meg őket, amivel veszélybe hozták az ügyvédek egzisztenciáját. Szavai szerint az átalányadó mértékét a tavalyi szinten kellene tartani, az idei évre pedig olyan megoldást kellene keresni, amely az államnak és az ügyvédeknek is jó.

– A Szerbiai Ügyvédi Kamara döntése értelmében, ha a hét végéig nem sikerül megoldani a problémát, szeptember elsejétől teljes munkabeszüntetést rendelünk el – jelentette be Šoškić.

A pénzügyminisztérium azonban tagadta az ügyvédek vádjait, és kiemelte, hogy az átalányadót csupán 46 százalékkal emelték meg.

Dragoljub Đorđević, a Szerbiai Ügyvédi Kamara elnöke elismerte, hogy egyes ügyvédek sokat keresnek, de hozzátette, hogy ezek kisebbségben vannak, a többség épp hogy megél a jövedelméből.

Az igazságügyi minisztérium pedig arra kérte az ügyvédeket, hogy a pénzügyminisztérium képviselőivel együttműködve mihamarabb találják meg a probléma megoldását annak érdekében, hogy a szerbiai igazságszolgáltatás ne szenvedjen semmilyen csorbát, az ugyanis „legfőként a polgárokat érintené”.

Nem tudni, hogy a sztrájk alatt pontosan hogyan fog működni az országban az igazságszolgáltatás, Belgrádban az elmúlt öt napban egyedül azokat a bírósági tárgyalásokat tartották meg, amelyeknek a sztrájk alatti időben járt volna le a jogorvoslat beadásának határideje.