2024. április 27., szombat
NAGYBECSKEREKI VÍZGYÁR

A civilek kifogásai

Az SZHP által irányított nagybecskereki önkormányzat márciusban felbontotta a vízgyár építéséről szóló szerződést a WTE Wassertechnik társasággal, amelyet 2012-ben írt alá a korábbi hatalom. A németek kártérítési igényt jelentettek be, de még nem egyértelmű, hogy bíróság elé kerül-e majd az eset. Közben a haladók politikusai azt ígérték, hogy (már) 2015 közepétől egészséges ivóvizet biztosítanak a nagybecskerekieknek. Az is elhangzott, hogy július elsejéig kiírják az új versenypályázatot.

Közben elkészült az elaborátum, melyben az egészséges ivóvíz biztosításának a tervezett módját taglalják. Erre tett néhány megjegyzést a Naš grad naša stvar civil egyesület, amelynek kezdeményezésére tiltakozó felvonulások kezdődtek, annak céljából, hogy mielőbb megoldódjon a bánáti város legnagyobb kommunális problémája. Az egyesület szerint az elaborátum egyes tételei nem eléggé világosak és hiányosak. Momčilo Grujić szerint nincs részletezve, hogy mi áll a víz köbméterenkénti 0,28 eurós tervezett ára mögött (mennyibe kerül az anyag, mennyi a munka, mekkorák a karbantartási költségek stb.). Ennél is vitathatóbb az a megállapítás, hogy „a kivitelező megválasztásánál a kulcsfontosságú paraméter az ár magassága lesz”. A civilek szerint e helyett az ár és a minőség kombinációja kell, hogy legyen a sorsdöntő. Mint mondják, nem az a cél, hogy megvegyük azt, ami a legolcsóbb, annak megfelelő minőségűnek is kell lennie – természetesen anyagi lehetőségeinkhez mérten.

A nagybecskereki polgárok petícióját elküldték a legmagasabb állami vezetésnek, de eddig csak Tomislav Nikolić államfőtől érkezett válasz. Aleksandar Vučić kormányfő levelét még várják.