2024. május 2., csütörtök

A VMSZ Nyilas Mihályt jelöli Deli Andor helyére

A magyarkanizsai polgármester megtiszteltetésnek és kihívásnak tartja a párt döntését

Mint kiderült, Nyilas Mihály, a magyarkanizsai község elnöke követi majd Deli Andort – európai parlamenti képviselővé választását követően – a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárság élén. Jelölését Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azzal indokolta a Pannon tévének adott nyilatkozatában, hogy a titkárság élére mindenképp egy jogászt szerettek volna kinevezni, mivel az előttünk álló időszakot a jogalkotási témák uralják majd. Meggyőződésének adott hangot, hogy a VMSZ jelöltje jól el tudja majd látni a rá váró feladatokat, elsősorban a közigazgatásban, ügyvédi és jogi munkában szerzett tapasztalatainak köszönhetően. Lapunknak adott nyilatkozatában Nyilas Mihály hangsúlyozta, nagy megtiszteltetést jelent a számára, hogy pártja őt jelölte a szóban forgó tartományi tisztségre.

– Felelősséget és kihívást egyaránt jelent a funkció. Az eddigiekben egy községnek voltam a vezetője több éven keresztül, s azt hiszem, olyan tapasztalatokra tettem szert, amelyek segíteni fognak a leendő munkám során. Azt hiszem, közvetlenül a településeken lehet a legjobban látni azt, melyek a gondok. A szóban forgó témakörök, az oktatásnak, a közigazgatásnak, a nemzeti közösségeknek, továbbá a titkárság hatáskörét képező vallásügynek a témája mind-mind meghatározó kérdést jelent közösségünk életében. Magyarként és a Vajdasági Magyar Szövetség tagjaként természetesen hangsúlyosan fogom kezelni majd a vajdasági magyarság érdekképviseletét – közölte Nyilas.

Mint ismeretes, július 2-án ülésezik a Tartományi Képviselőház, ekkor döntenek a kormány átalakításáról, így az új oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár kinevezéséről is. Nyilas lapunk kérdésére válaszolva kijelentette, valószínűleg némileg nehezíti majd a helyzetet az, hogy egy átalakított kormányban kezd munkához, ugyanakkor a problémák nem változnak, ebből a szempontból tehát nincs jelentősége annak, hogy a ciklus elején, vagy az átalakítás után veszi-e át a funkciót a kormány új tagjaként.

– Arra törekszem, hogy a kormány minden tagjával megfelelő együttműködést alakítsak ki, ki fog időközben derülni, hogy rajtam kívül kik számítanak még új tagnak. Szorosabb kapcsolatokat szeretnék ezenkívül még kiépíteni az önkormányzatokkal és a nemzeti tanácsokkal is, hiszem azt, hogy csakis ekképp lehet megfelelő munkát folytatni – értékelte Nyilas.

Kinevezésével Magyarkanizsa élére is új személynek kell lépnie. Nyilas elmondta, hogy az önkormányzat élén egy jól működő csapat áll, így nem lesz gond kiválasztani a megfelelőt a csapatból, aki most átveszi a polgármesteri posztot. Meggyőződésének adott hangot, hogy a folytonosságot a megkezdett munka kapcsán gond nélkül megvalósítja majd az önkormányzat. Miután őt a tartományi parlament tartományi titkárnak nevezi ki, a községi képviselő-testület új polgármestert választ. A VMSZ erre a tisztségre az említett önkormányzati csapatból a VMSZ alelnökét, dr. Bimbó Mihályt jelölte.