2024. április 26., péntek

Falunap Piroson

A Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szervezésében szombaton este alkalmi műsorral emlékeztek meg a pirosiak a falu újratelepítésének 228. évfordulójáról. 1786. június 20-án 63 nagykunsági család érkezett a gróf Hadik András futaki birodalmához tartozó Pirosra.

– Szükség van az ünnepre, emlékezni az őseinkre. Egy nemzetnek csak akkor van jövője, ha tudja a múltját – mondta ünnepi beszédében Bácsi Etelka, a művelődési egyesület anyanyelvápoló csoportjának vezetője, hozzátéve, hogy a letelepülők a későbbiekben is mindig nagy gondot fordítottak arra, hogy megőrizzék a hagyományukat.

A művelődési egyesület nevében Gyülvészi Géza elnök köszöntötte az egybegyűlteket. Fellépő vendégek érkeztek: Budiszaváról a Petőfi Sándor MME vegyes kórusa, Kátyról a Petőfi Sándor MME kórusa, Mitrovicáról a Szerémség MME tánccsoportja és Újvidékről a Csűrdöngülő néptáncegyüttes. Az alkalmi ünnepi műsorban felléptek még a helyi művelődési egyesület vegyes kórusa, a nemrég megalakult gyermekkórus Hanák Rigó Ildikó vezetésével és az anyanyelvápoló csoport tagjai is.