2024. április 27., szombat
F CSOPORT

Messi vetett véget a szenvedésnek

Argentína és Irán történetük során az első világbajnoksági mérkőzést vívta meg a szombati nyitányon, de barátságos is csak egyszer játszottak, még az iszlám köztársaság megalakulása előtt a sah idejében, 1977-ben, amikor 1:1 lett az eredmény. Mondani sem kell, hogy a meccs abszolút esélyesei a dél-amerikaiak voltak, s ezzel a perzsák is tisztában voltak, de nekik már az óriási megtiszteltetés lehetett, hogy egy Messi, Di Maria, vagy Mashcerano ellen játszhattak. A mérkőzés elejétől kezdve többnyire az iráni tizenhatos körül zajlott, s csak az volt a kérdés, vajon az argentinok mikkor törik át a foggal-körömmel védekező ellenfelet. Haghiginek volt néhány nagy védése, több jó támadás végén a labda csak centikkel tévesztette el a célt, az irániak pedig a 42. percben jutottak el először az argentin kapuig, aminek a végén egy szögletből beívelt labdát Hosseini fejelt fölé, s ugyanez megtörtént a másik oldalon is, Fernandez jóvoltából.

Az első félidőben a labdabirtoklási arány 74:26 volt az argentinok javára, akiknek összesen 11 próbálkozásuk volt, de a gólszerzés a második játékrészre maradt. Az iráni védelem az 59. percben lazult fel először, Messi lódult meg, de lövése centikkel mellé ment. A 64. percben aztán az ázsiaiak is eljutottak az ellenfél kapujáig, s egy szöglet után veszélyes helyzet alakult Romero kapuja előtt, de a védelemnek sikerült tisztáznia. Az irániak ettől felbuzdulva mind merészebben támadtak, s Dejagah kis híján gólt felejt, mert az argentin kapus nagy bravúrral tudta csak a léc fölé tolni a labdát. Az utolsó negyedórára aztán az argentinok újra beszorították az ellenfelet, de egy ellentámadás során Ghochannejhad előtt volt a meccslabda, lövését azonban Romero kivédte. Az argentin szenvedésnek a 90+1. percben Messi vetett véget, aki 20 méterről igazított egyet a labdán, s a jobb sarokba csavarta, bebiztosítva ezzel az argentinok továbbjutását.

Belo Horizonte: Argentína-Irán 1:0 (0:0)

Estádio Governador Magalhães Pinto, 57 698 néző, vezette: Milorad Mažić (szerb). Góllövő: Messi a 90+1. percben.

Argentína: Romero, Zabaleta, Garay, Fernandez, Rojo, Di Maria (Biglia), Gago, Mashcerano, Higuain (Palacio), Messi, Aguero (Lavezzi). Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella.

Irán: A. Haghigi, Sadeghi, Pooladi, Hosseini, Montazeri, Shojaei (Heydari), Dejagah (Bakhsh), Teymourian, Safi (R. Haghigi), Nekounam, Ghoochannejhad. Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz.