2024. április 27., szombat

Kifizetik az árvízvédelem költségeit

A Tartományi Képviselőház elfogadta a költségvetés módosítását – A parlamenti többség stabil, az Új Demokrata Párt is csatlakozott hozzá

Módosította az idei vajdasági költségvetést tegnapi ülésén a tartományi parlament. A módosítást az ülésen Zoran Radoman pénzügyi titkár terjesztette elő. Az elmondottak szerint, többnyire a tavalyi költségvetési tartalékok átirányítása révén, az idei büdzsét 382 millió dinárral növelik, melyből 271,8 milliót a Vajdaság Vizei közvállalatnak fizetnek ki a rendkívüli helyzetben foganatosított árvízvédelem költségeinek sürgős fedezése céljából. Tízmillió dinárt fordítanak az árvíz sújtotta területek termőföldjeinek minőségi vizsgálatára, 100,2 millió dinárt pedig a tartományi költségvetési tartalékba helyeznek a meg nem jósolható rendkívüli esetek kezelése érdekében. A költségvetés növelésének egyik következményeképp a politikai pártok finanszírozására szánt összeget is növelnie kellett a képviselőháznak 600 ezer dinárral, valamint a helyi önkormányzatoknak is átutalnak 160 ezer dinárt. A módosítással 66,113 milliárd dinárra növekedett a vajdasági költségvetés, a fiskális deficit pedig 5,1 milliárd dinárt, vagyis a tervezett bevételek 8,7 százalékát teszi ki. Az árvízvédelemről részletes beszámolót Goran Ješić mezőgazdasági titkár tartott az ülésen, aki még korábban bejelentette, hogy a költségek kifizetése után távozik funkciójáról.

Az ellenzéki pártok többsége azt kifogásolta, hogy csak két napja volt a döntésjavaslat részleteinek elemzésére, a Szerb Haladó Párt képviselői ellenezték azt is, hogy százmillió dinárt helyeznek tartalékba, melynek így nem lehet tudni a pontos rendeltetését. Az Új Demokrata Párt volt az egyedüli, jelenleg még ellenzékinek számító párt, amelyik elfogadta a képviselőház napirendjén szereplő összes javaslatot, így a költségvetés módosításáról szólót is. Ez utóbbit egyébként a Szerb Radikális Párt is támogatta.

EGYEZTETÉSEK A KORMÁNYÁTALAKÍTÁSRÓL

A tartományi kormány átalakítása – annak ellenére, hogy leghamarabb július elején kerül valóban napirendre – meghatározta a tegnapi ülést, s az újságírók is erről faggatták a frakciók képviselőit.

Pavle Budakov, a Szerbiai Szocialista Párt frakcióvezetője elmondta, hogy már folyamatban vannak a nem hivatalos megbeszélések az új tartományi többség kialakításáról, részleteket nem közölt, a párt álláspontját ismertette, mely szerint szükséges a kormány sürgős átalakítása a jelenleg tapasztalható „politikai paralízis” áthidalása érdekében. Budakov inkább az átalakítás mellett döntene, nem a rendkívüli választások híve.

Predrag Matejin, a Szerb Haladó Párt képviselőcsoportjának vezetője reményének adott hangot, hogy a választási rendszer módosításakor kialakított többség képes lesz kieszközölni a hatalmi többség megváltoztatását is a parlamentben, hozzátette viszont: úgy tűnik, mindennek még nem jött el az ideje, elsősorban azért, mert a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga egyelőre nem készültek fel a változásokra. Matejin hozzátette, hogy a haladók szeretnék, ha mielőbb sor kerülne ezekre, ám nem akarják azokat erőszakkal, Vajdaság fejlődésének megkérdőjelezése, a statútum alkalmazásának betartása árán előidézni.

Milenko Jovanov, a Szerbiai Demokrata Párt képviselője megismételte, hogy a Vajdasági Szociáldemokrata Liga visszaélt az ellenzéki pártok bizalmával, s azt saját erejének fitogtatására használta fel a jelenlegi hatalmi koalíción belüli pozíciójának erősítése érdekében. Több ilyen projektumban az SZDP nem lesz a liga segítségére – tette hozzá.

Miloš Gagić, az Új Demokrata Párt frakcióvezetője aláhúzta, hogy három lehetséges kimenetele van a jelenlegi helyzetnek: a kormányátalakítás, a koncentrációs kormány és a választások. Ez utóbbi jelentené a legrosszabb és legköltségesebb megoldást szerinte. Örömmel nyugtázta, hogy sokan a kormányban látják az ÚDP-t, mert, mint mondta, pártja esélyt lát abban, hogy a hatalmi koalíció tagjaként tegyen valamit a vajdaságiak érdekében.

Újhelyi Ákos, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője kifejtette, hogy a hatalmi többség meglétét bizonyította a tegnapi ülés és a javaslatok elfogadása is. Egyetértett a megállapítással: jelzésértékű, hogy az ÚDP minden javaslatot támogat, s előrevetíti a kormányátalakítás részleteit is. A párt várhatóan két-három héten belül a kormány tagja lesz – közölte.

Tóth Tamás, a Demokrata Párt képviselője megerősítette, hogy megkezdődtek a tárgyalások a kormány átalakításáról. Azt mondta, a DP bízik abban, hogy az eddigi hagyományosnak számító koalíciós partnereivel és az ÚDP-vel egy stabil többséget tudnak kialakítani. Semmiképp sem tudnának együttműködni a haladókkal, ezért nem készek arra, hogy részt vegyenek egy esetleges egységkormány létrehozásában.

JELENTÉSEK ÉS NEMZETKÖZI EGYEZMÉNYEK

A képviselőház megvitatta a tartományi ombudsman 2013. évi jelentését is, melyből egyebek mellett kiderül, hogy a polgárok által benyújtott beadványok révén 1217 tárgyat, saját kezdeményezésre pedig további 36 tárgyat hozott létre a jogvédő. Az elmúlt három év során nem figyelhetők meg nagyobb változások a polgárok által tett beadványok számának tekintetében, a közigazgatási szervek munkáját illetően sem lehet nagyobb változásokról beszélni az emberi jogok és a jogbiztonság szempontjából. A tavalyi beadványok többsége éppen a közigazgatási szervek, a közvállalatok, a helyi önkormányzati intézmények és szervezetek, továbbá a szociális központok munkájára vonatkozott. A tárgyak 52,51 százalékát teszik ki ezek a panaszok. Növekedett a gyermekjogi sérelmekről szóló panaszok száma, komoly gondot jelent az iskoláskori erőszak. A hivatal 2013 során 70 szakvéleményt és javaslatot fogalmazott meg és továbbított a különböző szerveknek, ebből 25 esetben jártak el az illetékesek az ombudsman ajánlása szerint, 16 esetben csak részben tartották magukat ahhoz, 9 esetben pedig egyáltalán nem vették figyelembe a jogvédő véleményét. Ezek az adatok egyébként megfelelnek az európai átlagnak, ahol úgyszintén 60 és 65 százalék között mozog a különféle szervek pozitív reakciója. A képviselők tartományi hatáskörbe tartozó alapok, intézmények tavalyi pénzügyi jelentéseit is elfogadták, nemzetközi szerződéseket és szándéknyilatkozatokat hagytak jóvá, Aleksandar Jovanovićot, a VSZL tisztségviselőjét pedig kinevezték oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárhelyettesnek.

A VMSZ frakciójának új képviselője a moholi Patyi Lajos, aki az államtitkári tisztségbe lépett Juhász Attilát váltotta fel a parlamenti padban. Elmondása szerint elsősorban mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozik majd.