2024. április 27., szombat

Érkeznek az adószámlák

Temerinben több ezren tettek adóbevallást

A temerini községi képviselő-testület tavaly az év vége felé döntött a vagyonadó mércéiről, amelyeket január elseje óta már alkalmaznak. Ennek értelmében megszűnt a telekhasználati díj (levegőadó), mivel beleolvad a vagyonadóba. A törvény értelmében új módon számolják el a lakóépületekre, házakra, lakásokra vonatkozó vagyonadót, de a mezőgazdasági földterületeket is megadóztatják, s mivel új kritériumok alapján fogják kiszabni a közterhet, új adóbevallást kellett tenni.

Az előírásokat nem az önkormányzat hozta meg, ám a köztársasági szinten született döntést köteles végrehajtani. Ahhoz pedig, hogy az önkormányzat pontosan meg tudja állapítani a vagyonadót, új bevallásokra volt szükség, azok az adatok ugyanis, amelyek a régi adóbevallásokban szerepeltek, már nem minden esetben elegendőek.

Az új vagyonbevallásra vonatkozó jelentkezések ideje május végével lezárult. Az utolsó hetekben igen sokan várakoztak, hogy megtegyék adóbevallásukat. Az önkormányzatban elégedettek a polgárok reagálásával, mivel mintegy 1500 új bejelentésre került sor, melyekkel 9255-re emelkedett a vagyonadót fizetni kötelesek száma. Az adóbevallásokban szereplő adatok számítógépes feldolgozása most folyik. Ha mindezzel elkészülnek, kiderül, hogy az önkormányzat évente mekkora összegre számíthat.

Vélhetően néhány héten belül ki is küldik a házakra, lakásokra érvényes új adóvégzéseket. Az eddig kézbesített két számla a régi vagyonadó szerint készült. A második negyedév adójának fizetési határideje május 15-e volt, ettől számítva már késedelmi kamatot számítanak fel. Azoknak, akik mindkét számlájukat befizették, az új adóvégzésen szereplő összegből ki kell vonniuk az eddig befizetett értéket, a hátralevőt pedig, mint eddig is, a megadott határidőig kell kiegyenlíteni.

Akik elmulasztották a megadott határidőn belül megtenni az adóbevallást, az önkormányzat hivatalból teszi meg azt. Aki egyszer már házára, lakására tett adóvallomást, annak most csak felújítják. Nagyobb bajnak számít, ha valaki egyáltalán nem teljesítette kötelezettségét. Korábban ugyanis nem lehetett megállapítani az alapot, de most hivatalból is megtehető, és az önkormányzat élni fog a lehetőséggel.

Folyamatban van a katasztertől kapott földterületekre vonatkozó adatok feldolgozása is. A földadó ugyanis új adónemnek számít, a földtulajdonosok eddig a kataszteri jövedelem után fizették a közterhet, amit az utóbbi években már nem kér a község. Az adóalap a föld piaci értéke, ami Temerinben 8500 eurónak felel meg holdanként. Ennek a minimális 0,1 százaléka az adó. A környező községek némelyikében ennek a duplája vagy a háromszorosa. Aki nem lesz megelégedve a kirótt föld- és vagyonadóval, kénytelen lesz minden idézés nélkül bemenni a községházára és egyeztetni vagyonának adatait. Temerinben a napokban kézbesítették a 2013. évi vízlecsapolással kapcsolatos járulékok számláit, aminek alapjául a régi kataszteri jövedelem számít, ami most annak a 653,24 százaléka. A holdanként kirótt összeg megközelíti a várható földadó értékét.