2024. április 27., szombat

Mire költötték a közpénzeket?

A zombori Társadalomfejlesztési Központ (CEDRA) a közpénzek kezelésének átláthatósága érdekében közzétette Zombor Város 2013-as kiadásainak listáját, amelyhez a közérdekű információk elérhetőségét szabályozó törvény alapján jutott hozzá. A CEDRA által kiadott közlemény szerint a város polgárainak tudniuk kell, mire fordítják az általuk a költségvetésbe juttatott pénzt, erről magának a közigazgatási hivatalnak kellene tájékoztatást adnia, ezeknek az információknak nyilvánosaknak kellene lenniük, hiszen a város vezetői közpénzeket kezelnek, nem pedig a sajátjukat, miként az gyakran tűnik.

A közzétett dokumentumból kiviláglik, hogy 2013-ban a város több mint 5,7 millió dinárt költött reprezentációra, mintegy 2,2 milliót napidíjakra és hivatalos utakra, amihez hozzá kell még számolni az üzemanyagra kiadott 4,3 millió dinárt. Nem elhanyagolható az az 5,1 millió dinár sem, amelyet a város a kóbor kutyák okozta harapások elszenvedőinek fizetett ki kártérítés gyanánt.

A CEDRA a tekintetben nem foglalt állást, hogy ezeket az eszközöket célszerűen költötték el, vagy sem, hogy adott esetben és célra soknak vagy kevésnek számítanak-e. Miként a közleményben fogalmaznak, ennek eldöntését a polgárokra bízzák.

A városi tanács egyébként a tavalyi kiadások listájának napvilágra hozása előtt jelezte takarékossági szándékát. Az elmúlt héten fölállított egy munkatestületet, amelynek föladata, hogy fölmérje a fizetések összegét és indokoltságát a közigazgatási hivatalban, a város által alapított kommunális közvállalatokban, egyéb közvállalatokban és közintézményekben. A munkatestületnek hatvan nap áll rendelkezésére, hogy fölmérje, hogy ezeken a helyeken a bérek összhangban állnak-e a törvényi szabályozással és egyéb vonatkozó előírásokkal, vagy eltérnek azoktól, és az eredményről beszámoljon a városi tanácsnak.