2024. április 27., szombat
A CSOPORT

Gól nélkül is izgalmasan kezdődött a második forduló

Nem született gól a csoportkör 2. fordulójának nyitómeccsén, a házigazda Brazília nem bírt el Mexikóval. Habár a gólok elmaradtak, a mérkőzés izgalmas volt, nagy volt az iram szinte az egész játékidőben, de főleg a második félidővel lehettünk ilyen szempontból elégedettek. A mérkőzés legjobbja cím egyértelműen Guillermo Ochoának jár, a mexikói kapus ugyanis jó néhány komoly helyzetben bravúrral hárított, megmentve csapatának egy pontot, ami fontos lehet a továbbjutás szempontjából – a FIFA is neki ítélte a meccs embere címet.

Az első félidőben mindkét oldalon igyekeztek a játékosok, de sok volt a hiba is, így csak kevés komolyabb helyzet alakult ki, inkább a párharcokról szólt a találkozó első 45 perce. Az első igazi védenivaló a mexikói kapus előtt adódott, Dani Alves beadását Neymar fejelte a bal kapufához a 25. percben, Ochoa óriási nyújtózkodott, sikerült szögletre hárítania. Tíz perccel később Neymar szögletéből Fred fejelt Ochoa kezébe, Mexikó egyetlen szemrevalóbb próbálkozására a 41. percig kellett várni, amikor José Vázquez emelt mellé – remek ötlet volt, nem sokon múlott.

Még reménytelibb szituáció alakult ki a 44. percben a mexikói tizenhatosban, ismét Ochoa játszotta az egyik főszerepet: egy beadást Thiago Silva estében mellel tett játékostársai elé, akik közül hárman álltak szemben a kapussal, aki Paulinho lövését védte combbal.

A második félidőben már helyzetekben is kifejezettebb volt az izgalom. Az első tíz perc végeztével mexikói időszak következett, előbb Vázquez, utána Giovani Dos Santos és Héctor Herrera próbálkozott távolról, majd Andrés Guardado gurított 20 méterről, de mindannyian tévedtek több-kevesebbet.

A brazilok közül az egész találkozón Neymar volt a legagilisabb, a 63. percben is ő próbálkozott, 25 méteres szabadrúgása nem sokkal a kapufa mellett suhant el. A 69. percben újra a Barcelona sztárja került helyzetbe, de ismét Ochoa nyerte kettejük különpárbaját. A második félidőben a mexikóiak többször is távolról próbálkoztak, s a lövések nem sokkal kerülték el Júlio Cesar kapuját. Újabb gólszerzési lehetőség a 86. percben alakult ki, Thiago Silva középre tartó fejesét védte remek reflexszel a mexikóiak hőse.

A döntetlen viszonylag jó mindkét együttesnek, mivel a második forduló után ez a két csapat áll majd a csoport első két helyén 4-4 ponttal, ami fontos lélektani előny lehet a harmadik forduló előtt. Mexikó a következő körben Recifében Horvátországgal, Brazília pedig Brazíliavárosban Kamerunnal csap össze.

Brazília–Mexikó 0:0

Fortaleza, Estádio Governador Plácido Aderaldo Castelo, 58 704 néző, vezette: Cüneyt Çakir.

Brazília: Júlio Cesar, Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Ramires (Bernard, a szünetben), Luiz Gustavo, Paulinho, Oscar (Willian, 84.), Fred (Jo, 68.), Neymar. Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari.

Mexikó: Ochoa, Márquez, Rodríguez, Guardado, Aguilar, Moreno, Layún, Herrera (Fabián, 76.), Vázquez, Peralta (Hernandez, 74.), dos Santos (Jiménez, 84.). Szövetségi kapitány: Miguel Herrera.