2024. április 29., hétfő

Magyarkanizsa a gazdaságos energiatermelés nyomában

Pénteken Magyarkanizsára látogatott a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) energetikai igazgatója, Aleksej Belov, hogy megtekintse azt a két projektet, amelyek a közelmúltban valósultak meg a községben. A NIS igyekszik ugyanis arra törekedni, hogy megőrizze a jó kapcsolatot azon községek önkormányzataival, amelyekben kőolajat termel, ahogy arra is, hogy az ilyen és ehhez hasonló projektjeivel az ott élő embereket és a közösséget is támogassa. Ezért az érintett önkormányzatok segédletével minden évben pályázatot ír ki azokon a területeken, ahol működik. A tavalyi évben összesen 4 millió dinár támogatást nyújtott két különböző magyarkanizsai projektnek is.
Az egyik ilyen volt a Tóthfalu és Oromegyes között kialakított áramfejlesztő modul létrehozása, amely a kőolaj kitermelése közben felszabaduló földgázból állít elő részben hő-, részben pedig villamos energiát. Ez a földgáz eddig semmilyen módon nem volt hasznosítva, és csupán a környezetet szennyezte, viszont ezzel a fejlesztéssel már 2 megawattnyi energiát termelnek. Ez az első olyan megvalósult beruházás a községben, amely a villamosenergia-termelésre irányul, viszont nem az utolsó, mivel tavaly december óta több olyan projekt is indult, amely a zöld energiafelhasználást célozta meg. Ezzel kapcsolatban Nyilas Mihály polgármester a következőket jegyezte meg:
– Mindez azért fontos, mert ha saját villamosenergia-termelésünk van, nem leszünk annyira sebezhetők az energiagazdálkodásunkban és a község energiahasznosításában, mivel így kevésbé vagyunk kiszolgáltatva a központi rendszernek, és az esetleges nehézségek esetén a saját villamos energiánkat tudjuk használni.
Még ebben az évben épül egy másik ilyen modul is, ezáltal pedig összesen 4 megawattnyi villamos energiát fognak termelni a helyszínen.
Az energetikai igazgató látogatásának második felében a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tangazdaságában tekintette meg azt a „napelemes fát”, amelyet a NIS az Együtt a közösségért nevű projektje keretében támogatott. A valójában fémből készült, ám mégis fát idéző napelem célja nem csupán, hogy áramot termeljen és raktározzon a tangazdaság udvarának éjszakai megvilágításához, hanem az is, hogy ösztönözze a napenergia mint megújuló energiaforrás felhasználását az élet különböző területein. A projekt értéke összesen 2,5 millió dinár volt, amelyhez a 2 milliót a NIS, a fennmaradó összeget pedig az iskolaközpont biztosított.
A szolárfa átadási ünnepségén dr. Sarnyai Zoltán, az iskolaközpont igazgatója elmondta, hogy az építmény hasznossága mellett elsősorban szimbóluma kíván lenni az iskolának, amely azt üzenetet hivatott tolmácsolni, hogy a jövő az energiagazdálkodásban és a zöld energiaforrások felhasználásában van. Emellett az igazgató kiemelte, hogy a napelem kézzelfogható bizonyítéka annak is, hogy a fenntartható energiahasználat és a művészet, az esztétikum akár harmóniában is megtalálhatja egymást.
A NIS, a tavalyihoz hasonlóan, ebben az évben is 4 millió dinárral támogatja községet, azzal a különbséggel, hogy ezúttal több kisebb projektet igyekeznek majd megvalósítani, két nagy helyett.