2024. április 27., szombat

A szabad véleménynyilvánítás alapjog

A szabad véleménynyilvánítás olyan alapjog, amelyen a demokratikus társadalmi rend alapszik, és az Európai Unió mindig az mögé fog állni, akit megrövidítenek e jogában, jelentette ki tegnap Michael Davenport, az EU szerbiai küldöttségének vezetője.

– A szabad véleménynyilvánítás soha sincs szavatolva, ezért harcolni kell érte, őrizni és védeni kell – vélekedett Davenport.

Szavai szerint egy olyan demokratikus országnak, amelynek az a célja, hogy bejusson az EU-ba, olyan teret kell biztosítania, amelyben senki sem gyakorolhat nyomást a szabad véleménynyilvánításra. Hozzátette, hogy a tweetek, a blog- és a Facebook-bejegyzések, bár formálisan nem sajtótermékek, információforrásnak számítanak, ezért ezekre az információkra is ugyanazok a szabályok kellenének hogy vonatkozzanak, mint a többire, vagyis pontosaknak, megbízhatóaknak és a törvényekkel összhangban kell lenniük.

– Ezekre a bejegyzésekre azonban úgy is lehet tekinteni, mintha két személy beszélgetne egy nappaliban vagy egy kávézóban. Az efféle önkifejezés korlátozása egyenlőnek tekinthető a szabad véleménynyilvánítás korlátozásával. Bár nem engedhetjük meg, hogy az internet a gyűlöletbeszéd platformjává váljon, azoknak az egyéneknek, akik nem veszélyeztetnek másokat, szavatolnunk kell a szabad véleménynyilvánítás jogát – mondta Davenport.

Végezetül megjegyezte, Szerbiában a szabad véleménynyilvánítás befolyásolásának három módszere figyelhető meg: az öncenzúra, a weboldalak elleni hackertámadás, valamint az egyes egyének olyan módszerrel való megfélemlítése, amikor a közösségi oldalakon megjelentetett kommentárjaik miatt a rendőrség előállítja őket.