2024. április 27., szombat

Túlterheltek veszélyes áruval a vajdasági utak

Tanácskozás a Vajdasági Gazdasági Kamarában a veszélyes anyagok szállításáról

Kisebb jubileumnak lehetett szem- és fültanúja a veszélyes anyagok kezelésének aktuális kérdései iránt érdeklődő tegnap a Vajdasági Gazdasági Kamara épületében. Tizedik alkalommal tatották meg ugyanis a tartományi kamara és az Újvidéki Vasútmérnöki Társaság (ŽIG) szervezésében a veszélyes anyagokról szóló, immár hagyományosnak mondható konferenciát. A téma a veszélyes anyagok szállítása volt.

A tanácskozás résztvevőit Juhász Bálint tartományi gazdasági titkárhelyettes köszöntötte, aki bevezetőjében kiemelte: a tény, hogy az Újvidéki Vasútmérnöki Társaság a tanácskozás szervezője, annak a bizonyítéka, hogy a szakma hallatni kívánja a hangját ebben a fontos kérdésben, aminek jelentőségét a tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenjogúságával foglalkozó titkárság is felismerte.

– Ennek és a korábbi szakmai összejöveteleknek a témája a társadalom egészére nézve megkerülhetetlenül és fontos. Az Újvidéki Vasútmérnöki Társaság szakembereinek kiemelkedő eredményeket sikerült elérniük a szakmai körök és a szélesebb nyilvánosság tájékoztatásában egy olyan témával kapcsolatban, amely rendkívül összetett, és egyúttal rendkívül életszerű is – vélekedett a ŽIG munkájáról a titkárhelyettes, majd külön üdvözölte a vendégeket, akik többek között Horvátországból, Magyarországról, Szlovákiából, Svájcból, Boszniából, Montenegróból érkeztek.

– Jól példázza a téma fontosságát a tény, hogy Vajdaság AT területén a beszállított áru nagyobbik része, 77 százaléka, veszélyesnek számít. Itt például a kőolajipari és vegyipari termékekre gondolhatunk – emlékeztetett Juhász Bálint egy a tartományi gazdasági titkárság megbízásából elvégzett tanulmány adatára hivatkozva.

– A szóban forgó elemzés szerint láthatjuk, hogy Vajdaság területén a vízi utak, a vasutak és a közutak túlterheltek veszélyes árunak minősülő szállítmányokkal. Pusztán csak ez a tény elegendő érv, hogy milyen nagy igény van az ilyen és az ehhez hasonló jellegű összejövetelek megszervezésére – hangsúlyozta a titkárhelyettes.

A konferenciamegnyitón felszólalt még Slavica Hajder, a Vajdasági Gazdasági Kamara képviseletében, Dejan Tomić, a közlekedési minisztérium Veszélyes Áruk Szállításával Foglalkozó Igazgatóságának a vezetője és Milan Antonijević, a ŽIG elnöke.

Az egész napos konferencián hazai és külföldi – magyarországi, horvátországi, svájci, szlovákiai – előadókat hallgatva a témával kapcsolatos legidőszerűbb kérdésekkel ismerkedhetett meg a hallgatóság.