2024. április 27., szombat
NAGYBECSKEREK

Tiltakoznak a kisamerikaiak

A nagybecskereki városi képviselő-testület április 17-ei határozata értelmében két vendéglátóipari-létesítmény épül(het) a Béga-tóra. A vízi alkalmatosságok állítólag már készek, de a környéken élők hangulatából ítélve nehéz megjósolni, hogy egyáltalán vízre lesznek-e bocsátva.

Ide kerülnének a szórakozóhelyek (Fotó: Kecskés István)

Ide kerülnének a szórakozóhelyek (Fotó: Kecskés István)

Az érintett Kisamerika helyi közösség lakosai ugyanis több tiltakozó gyűlést tartottak, aláírásokat gyűjtenek, referendum kiírását követelik, mindezt azzal a céllal, hogy a szűk körben született elképzelés ne valósulhasson meg. Egy munkacsoportot is alakítottak, és mint hangoztatják, a végsőkig kitartanak. Az esetről értesítették az illetékes köztársasági szerveket is. Közben egyre több szakmai civil szervezet (elsősorban műemlékvédők és környezetvédők) sorakozik fel mögéjük. Képviselőiket pénteken fogadta Ivan Bošnjak polgármester, és annyit ígért meg nekik, hogy a vitás határozatot visszaküldi azoknak, akik annak meghozatalában részt vettek.

A Kisamerika lakói szerint nem lokális problémáról van szó, hanem sokkal szélesebb társadalmi jelenségről, amelynek lényege az, hogy a döntéshozók az olcsó szórakozás színhelyévé akarnak tenni egy környezetet, amelybe az ilyen létesítmények semmiképpen nem illenek be. A Béga-tó közelében vannak ugyanis a város középiskolái, van ott általános iskola, óvoda, napközi, több sportpálya is. A környék építészeti szempontból a város egyik legértékesebb része (a Kishíd, az igazságügyi palota, a református templom, a zárda…) A környezetvédők szerint pedig egy kis felületű tóról van szó, amely vizének egyharmadát évente egyszer cserélik. Kérdés, hogy mindez a későbbiek során elegendő lesz-e ahhoz, hogy a jelenlegi szinten maradjon a tó tisztasága.

A polgárok azt is kifogásolják, hogy nyilvános vita és az építkezés tervének közzététele híján, kész tények elé állították őket. Borislav Gađanski szerint nyilvánvaló, hogy a hatalmi koalíción belüli politikai osztozkodásának eredményeként születhetett ilyen határozat. Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne szülessen meg a politikai dölyfösségnek egy újabb emlékműve a Béga-menti városban. Mert ezekből már most sincsen hiány. Ahogy Milana Vukov mondja, a városnak sokkal égetőbb problémái vannak, például az egészséges ivóvíz hiánya vagy a művelődési élet hiányosságai, mint hogy a kocsmák szaporításával foglalkozzanak.

A többség a helyi parlamentben a Vode Vojvodine korábbi döntésével érvelt, amely jóváhagyta a vízi létesítmények építését a tóra. A közvállalatban azonban közölték, hogy elvi jóváhagyásról van szó, a konkrét döntést a helyi önkormányzat hozza meg.

Nyilvánvaló, hogy az eset lezárásáig még sok vita lesz. Egyrészt, mert a vendéglősök már megkezdték a beruházást, másrészt pedig a polgárok elszántsága miatt, akiknek a képviselője szót kér majd a helyi parlament június elejére tervezett ülésén.