2024. április 29., hétfő

Megváltozott erőviszonyok

Ülésezett a magyarkanizsai képviselő-testület

A magyarkanizsai községi képviselő-testület tegnapi XVI. ülésének hangulatát és napirendi pontjait is meghatározta a Vajdasági Szociáldemokrata Liga héten tett bejelentése, mely szerint a továbbiakban nem kíván a hármas hatalmi koalícióban szerepet vállalni. Így a továbbiakban az önkormányzatnak a Községi Tanács munkáját át kell szerveznie, valamint a képviselő-testület aránya is megváltozik.

– A képviselő-testület munkájában nem történik változás. Két évvel ezelőtt három párt adott 22 képviselőt, ebből 11-et a VMSZ, 9-et a Demokrata Párt (DP) és 2-t a VSZL. A hatalmi koalíción belül most megváltoztak az erőviszonyok, a VMSZ-nek 16 képviselője van, a DP-nek pedig 6 – mondta Huzsvár Ervin, a községi képviselő-testület elnöke.

Az elnök, aki eddig a DP színeit képviselte, maga is átigazolt a VMSZ-hez. Ezt a döntését nem a párt helyi vezetőségének, képviselőinek munkáját illető nemtetszésével indokolta, hanem a felsőbb szinteken bekövetkező változásokat, döntéseket hozta fel érvként.

– Fő oknak azt mondhatnám, hogy nem vagyok megelégedve a felső pártvezetőség munkájával. A Demokrata Párt sajnos tekintélyvesztést ért el, nemcsak a választók, hanem a párton belül is – mondta Huzsvár Ervin.

A Községi Tanács továbbra is hét taggal – a polgármesterrel és helyettesével együtt kilencen – működik, de a képviselők elfogadták, hogy a jövőben az alapszabályban ne legyen meghatározva a tanács tagjainak száma, így annak változásával nem kell a szabályzat erre vonatkozó szakaszát módosítani. A községi tanács által vezetett tárcák összetételét is megváltoztatták, valamint a tanács három tagja, Csikós László, Tudorović Zoltán és Volenter Takarics Anasztázia lemondott tisztségéről. A továbbiakban a következő felállással működik tovább: Halász Mónika (mezőgazdaság és vízgazdálkodás), Szarapka Ede (szociális védelem és helyi közösségi önkormányzat), Berec Sándor (kommunális tevékenységek és környezetvédelem), Tóth Vilmos (városrendezés és építésügy), Darabán Piroska (művelődés, gyermek- és egészségvédelem), Sátai Róbert (tájékoztatás), és Krekuska Róbert (ifjúság, sport és idegenforgalom). Laczkó Róbert alpolgármester pedig ezentúl a gazdaság- és vállalkozásfejlesztés tárcáért felel majd.

Ezenkívül a testület elfogadta a 2013-as községi költségvetés zárszámadását. Rendeletet hoztak a Magyarkanizsai Községi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Pénzalap létrehozásáról, valamint egyhangúlag elfogadták a demográfiai mutatók javítását szolgáló intézkedéseket, mint a mesterséges megtermékenyítés költségeinek térítését. Az ülés végén a képviselők megszavazták, hogy háromhavi napidíjukat felajánlják a svilajnaci árvízkárosultaknak.