Nem kell a hódegyházi tej!

Naponta több mint ezer liter tej megy veszendőbe – A mezőgazdasági minisztériumban foglalkoznak a hódegyházi eset megoldásával

ger

2014. május 27., 14:49 >> 2014. május 27., 19:27

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Több mint két hete nem veszi át senki a tejet a 26 hódegyházi tejtermelő egy részétől, akik a megtermelt tejet korábban a Gere Kft.-n keresztül értékesítették. A falu központjában lévő, minden előírásnak megfelelő átvevőállomás Piri Ervin helybeli vállalkozó tulajdonában van.

– A felvásárlóhelyet kiadtam a Gere Kft.-nek, amely több bácskai és bánáti faluban is a šimanovci Marić cégnek vásárolta fel a tejet, de ez a cég hosszabb ideje nem fizette ki a leszállított tejet, több millió dináros adósság halmozódott fel. A Gere Kft. kénytelen volt megszakítani vele a kapcsolatot, ami több mint húsz tejtermelőt érint a faluban. Az utolsó tejszállítmányt már egy kispiaci cég vette át. Ennek már több mint két hete.

Bali Béla hódegyházi tejtermelőnek napi 200 liter tej marad a nyakán

Több tejgyárat is felhívtam, a szabadkai tejgyárban azt ígérték, majd visszahívnak, de nem jelentkeztek. A zombori tejgyár egy termelőtől a faluban naponta átvesz kétszáz litert, ott is próbálkoztam, de érdemben nem sikerült velük tárgyalni, hogy vegyenek át több tejet, ha már jelen vannak a faluban. A nagybecskereki tejgyár szóba sem áll velünk. A mokrini tejüzem vásárolja a tejet Hódegyházán, de nem akarják, vagy nem tudják növelni az átvett mennyiséget. Ha két nagyobb feldolgozóüzem besegítene napi öt-ötszáz liter átvételével, már lényegében megoldódna a probléma – mondta Piri Ervin.

A csókai tejgyár nem vásárol fel tejet Hódegyházán, Bánátban és Bácskában is adós maradt a tejtermelőknek, a nagy összegű, több millió dináros tartozása miatt zárolva van a cég folyószámlája. Nem kell a tej a nagykikindai és a nagybecskereki tejgyáraknak sem, csökkentették a felvásárolt mennyiséget, nemhogy újabb termelőktől vennék át a tejet.

A hódegyházi termelők a polgármestertől kezdve sokfelé próbálkoztak, a múlt héten a faluba látogatott Balázs Ferenc polgármester és Fremond Árpád parlamenti képviselő, hogy a tejtermelőkkel közösen próbáljanak megoldást találni az égetően sürgős problémára. A mezőgazdasági minisztériumban foglalkoznak a hódegyházi eset megoldásával, Juhász Attila államtitkár közbenjárására a héten talán megoldódik a probléma – tájékoztatta lapunkat a csókai polgármester.

A tejmizéria naponta két tucat termelőt érint, akik nem tudnak mit kezdeni a megtermelt tejjel. Bali Béla egy éve szállítja a tejet a šimanovci cégnek, mivel a csókai tejgyár fizetésképtelenné vált. Mások is csatlakoztak, a tejtermelők egy része pedig Csóka után a mokrini tejgyárnak adja át a tejet.

– Naponta kétszáz liter tejet fejünk a 18 tehéntől, de már több mint két hete nem tudjuk átadni, értékesíteni a tejet. A korábbi felvásárló cserben hagyott bennünket, fizetésképtelenné vált, más tejüzem pedig nem hajlandó a falunkból elvinni a megtermelt tejet. Saját részre tartunk néhány disznót, ezekkel próbáljuk feletetni a megsavanyodott tejet, de hát ez nem megoldás. A bevételkiesés érzékenyen érinti a családi gazdaságunkat, a tavaszi vetéssel is gondok vannak, a belvíz és a vaddisznók nagy kárt okoztak a kukoricavetésben.

A faluban járt politikusaink megpróbálnak közbenjárni érdekünkben, de máris nagyok a veszteségeink. A kistermelők egy része megpróbál túrót, tejfelt készíteni a feleslegessé vált tejből, de ezt is nehéz értékesíteni, helyben és Csókán nincs rá piac. A kistermelők tíz-húsz litereket más nevére még csak át tudnak adni a mokrini tejgyárnak, de én mit kezdjek kétszáz literrel, se tárolni, se feldolgozni nem tudjuk. Korábban, ha az egyik feldolgozó lemondta a tejet, mindig akadt másik, most meg egyszerűen nem kell a tej senkinek – mondta Bali Béla gazdálkodó, akinek máris több mint százezer dinár vesztesége származott az eladhatatlan tejből.

 


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége