2024. április 27., szombat
EHF-KUPA

A Szeged történelmi sikere!

A hétvégén Berlinben rendezték meg az EHF-kupa négyes döntőjét. A szombati napon először a Pick Szeged és a házigazda Füchse Berlin léptek pályára. A Tisza-partiak remekül kezdték a mérkőzést, hiszen a hetedik percben már 4:1-es vezetésre tettek szert, s az előnyüket az első harminc perc során tartani is tudták.

Az ünneplő szegedeiek a szurkolókkal (Fotó: Beta/AP)

Az ünneplő szegedeiek a szurkolókkal (Fotó: Beta/AP)

A második félidő elején kissé bealudt a Szeged, hiszen kilenc percig nem tudott gólt szerezni, s ezt kihasználva a német csapat két gólt ledolgozott hátrányából. Ezt követően azonban a magyar csapat megrázta magát, s a hajrára visszaállította a háromgólos különbséget. A Füsche ugyan a lefújásig derekasan küzdött, de ez kevésnek bizonyult számukra. A Szeged győzelmével biztossá vált, hogy egy sorozat megszakadt: az utolsó tíz évben ugyanis mindig német csapat nyerte meg az EHF-kupát. Ezúttal azonban magyar–francia döntőre került sor, hiszen a másik elődöntőben a papírformának megfelelően a Montpellier legyőzte a román Constantát. A franciák az első félidő közepén négygólos előnyre tettek szert, amit a szünetig meg is őriztek. A második félidőben gyorsan érezhetővé vált, hogy a románokból hiányzik az erő a fordításhoz, sőt Gajićék az utolsó percekre még növelni is tudták előnyüket. A végén ugyan a Constanta valamelyest kozmetikázott az eredményen, mindez azonban érdemben nem befolyásolta a mérkőzés kimenetelét. Vasárnap a bronzmérkőzésen a Berlin nagy csatában hátrányból fordítva győzelmet aratott a Constanta felett.

A döntő két szegedi találattal indult, a francia csapat azonban gyorsan kiegyenlített sőt a vezetést is átvette. Az első negyedóra kiegyenlített küzdelmét követően Balogh góljainak s Mikler védéseinek köszönhetően a Szeged háromgólos előnyre tett szert. A félidő hajrájában ugyan felzárkózott a Montpellier, s akár egyenlíthetett is volna, Mikler azonban újabb bravúrt mutatott be, az ellentámadásból pedig Ancsin volt eredményes, így az első harminc perc végén két találattal vezetett a magyar csapat. A második félidőben a Szeged háromra növelte előnyét, a franciák azonban ekkor sem adták fel, sőt kilenc perccel a vége előtt ki is egyenlítettek. Zubaiék ekkor megrázták magukat, az utolsó percekre visszaállították a háromgólos különbséget. Gajić gyors duplája után még volt egy kis izgalom, de Larholm utolsó másodpercekben szerzett hetesével végleg eldőlt a találkozó. A Pick Szeged történelmi sikert aratott, hiszen első nemzetközi trófeáját szerezte meg. A győzelemben nagy szerepük volt Mikler védéseinek és Larholm heteseinek, mindketten utoljára léptek pályára a Pick Szeged játékosaként.

A négyes döntő legjobb kapusának Mikler Rolandot, MVP-nek Iker Romerót (Füchse Berlin) választották meg. A gólkirály Dragan Gajić (Montpellier) lett 19 találattal.

Elődöntő: Füchse Berlin–Pick Szeged 22:24 (9:13)

Berlin, 7900 néző, vezette: Togstad és Kristiansen (Norvégia)

Berlin: Heinvetter, Zachrisson 6, Igropulo 3, Nielsen 1, Jaszka 6, Horák 4, Petersen 1, Romero, Spoljarić, Drux, Wielde 1, Stochl.

Szeged: Mikler, Parrondo 3, Balogh 6, Mindegia 1, Zubai 4, Ilyés 5., Vadkerti, Blažević, Ancsin, Vranješ, Prce, Larholm 5, Lasica, Kekezović.

A másik elődöntőben: Montpellier–Constanta 36:32 (18:14)

A 3. helyért: Füchse Berlin–Constanta 29:28 (13:14)

Döntő: Pick Szeged–Montpellier 29:28 (16:14)

Berlin, 8000 ezer néző, Vezette: Nikolov és Nacsevszki (Macedónia)

Szeged: Mikler, Tatai, Ancsin 4, Balogh 2, Blažević, Czina, Ilyés 7, Kekezović 2, Larholm 5, Lasica, Mindegia 3, Parrondo, Prce 3, Vadkerti, Vranješ 1, Zubai 2.

Montpellier: Menard, Omeyer, Siffert, Dolenec 3, Fabregas, Gaber 3, Gajić 10, Grebille 2, Guigou 1, Hmam, Kvaticnik 3, Simonet 2, Tej 4.