2024. április 27., szombat

Közép-Bánáti helyzetkép

Nagybecskereken fákat és kéményeket döntött a szél - Rendkívüli állapot Bégaszentgyörgyön is

Nagybecskereken a mai ítéletidőben nem történt személyi sérülés, de kisebb anyagi kár keletkezett, közölte Igor Virijević a kommunális rendőrség vezetője. A vidék mezőgazdaságát ért károk pedig a következő napokban lesznek érzékelhetők.  

Nagybecskereken ledőlt egyik régi épület két fala, ami miatt ki kellett költöztetni néhány embert. Ezen kívül az orkánerejű szél kidöntött három nagyobb fát, amelyek közöl az egyik egy személygépkocsira zuhant, de szerencsére senki sem sült meg. Kidőlt egy fenyő a városháza udvarában és ledőlt néhány régebbi kémény.

A környező települések közül Aradácon okoztak gondot az eldugult esővíz-levezető csatornák. A Tisza, a Temes és a Béga vízszintje emelkedett, de egyik sem veszélyeztet. A közép-bánáti iskolákban a tanítás nem szünetel.

A bégaszentgyörgyi (Žitište) községben rendkívüli állapotot hirdettek. Mitar Vučurević polgármester szerint ugyanis az ítéletidő veszélyezteti az alacsonyan fekvő település lakóházait és a polgárok egyéb vagyonát. 

A felgyülemlett esővizet két pumpával terelik át a Béga-csatornába, a településen pedig több markolóval takarítják az esőcsatornákat, amelyek eldugulása miatt veszélybe kerültek a település egyes részei. A község minden helyi közösségében ügyeletet vezettek be.

A községi székhelyen a legnagyobb veszélyt a település bejáratánál levő tó jelenti, amelyből a gyülemlő víz az eldugult csatornák miatt nem bír lefolyni. A víz elsősorban a Bánát és az Új utcák lakóházait veszélyezteti.