2024. április 27., szombat

Budapesti diákok honismereti kirándulása Zomborban

Tartalmas programmal várta a zombori Veljko Petrović Gimnázium a budapesti Piarista Gimnázium 23 diákját és 3 felnőtt kísérőjét a magyar kormány Határtalanul programja keretében szervezett ötnapos tanulmányi kirándulásán. A program célja, hogy minden magyarországi diák tanulmányai során eljusson határon kívüli, magyarok lakta területekre, és megtapasztalja az összetartozás nyelvi, kulturális és egyéb szálait. A magyar kormány ezt a kapcsolatfelismerő programot 1,5 milliárd forinttal támogatja. A budapesti diákok indulásakor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelte, hogy négy év alatt 40 000 magyarországi tanuló járhatott a külhoni magyarok körében, az idén, a tanév során pedig újabb 40 000 diák számára biztosítottak lehetőséget.

A Piarista Gimnázium diákjai tegnap Bezdánnal ismerkedtek, meglátogatták az 1944-es isterbáci vérengzés emlékhelyét, a helyi nevezetességeket, de fociztak is, meg közben gasztronómiai kutatásokat is végeztek.

– Nem egyszerű kirándulásról, városnézésről van szó – mondta Wilhelm József, a zombori gimnázium történelemtanára –, hanem összetett projektumról, amelynek keretében a budapesti és zombori gimnazisták közösen dolgozzák föl Magyarország és a Vajdaság kulturális és irodalomtörténeti kapcsolatait, a kisebbségi léthelyzet tényeit, a helyi népviseletet, műhelymunkákat tartanak, tanácskoznak, recepteket gyűjtenek. Természetesen megtekintik a város magyar, szerb és bunyevác kulturális emlékeit, erre ma kerül sor. Holnap Doroszlóra látogatnak, ahol a Szentkúton kívül is akad bőven látnivaló, ezt közösen dokumentáljuk, átbeszéljük, és előkészítjük a projektum záró rendezvényét.

Erre két hét múlva kerül sor Budapesten, ahol a zombori gimnázium 18 diákja és 2 oktatója vesz részt, és előadásokat tartanak, élményeikből a Piarista Gimnázium tanulóival közös kiállítást rendeznek.