2024. április 26., péntek

Rossz megoldás a nyugdíjkorhatár növelése

Rajić: Sokan mindössze egy-két évig élvezhetnék a nyugdíjat

Dragoljub Rajić, a Munkaadók Uniójának igazgatója szerint a nyugdíjkorhatár növelése a nők számára nem logikus megoldás, mivel Szerbiában a nők és a férfiak átlagéletkora nem egyezik meg az európai átlaggal.

– Eszerint a nyugdíjasok csupán néhány évig élvezhetnék a nyugdíjukat. Szerbiában a nők átlagéletkora 74, a férfiaké pedig 69 év. Ha a valóban megemelik a korhatárt, akkor sok személynek akár 40 év szolgálati idő után egy-két évig élvezhetné a nyugdíjat. Mindez megkérdőjelezi ennek a rendszernek a korrektségét. A Munkaadók Uniójának képviselői javasolták, hogy a kötelező nyugdíjbiztosítási rendszert változtassák meg, csökkentsék a biztosítás járulékait, és az így kapott különbséget fizessék ki a dolgozóknak, az esetleges többletet pedig különítsék el a nyugdíjakra – nyilatkozta az igazgató.

Rajić elmondta, hogy Munkaadók Uniójának lépviselői, akik a Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap (PIO) igazgatóbizottságának tagjai, elégedetlenek az alap munkájával és a pénz nem megfelelő felhasználásával. Az unió igazgatója hozzátette, hogy már javasolták egy munkacsoport létrehozását, amelynek a PIO megreformálása lenne a feladata.

A múlt héten a köztársasági nyugdíj- és rokkantbiztosítási alap képviselői közölték, hogy a korábban megkezdett nyomozást után kiderült, hogy az elmúlt 10 évben nagyon sok hamisított engedélyt adtak ki az idő előtti nyugdíjaztatásra. Ezekkel az engedélyekkel 2-2,5 millió euró kárt okoztak az államnak, és mivel folyamatban van a nyomozás, ezek a számok még nem véglegesek – mondta Rajić.

– A polgárok panaszkodnak, hogy a nyugdíjaztatásukhoz szükséges irataik hiányoznak. Az egész rendszer tele van hiányosságokkal, muszáj azon munkálkodnunk, hogy hatékonyabbá tegyük – szögezte le a Munkaadók Uniójának igazgatója.