2024. május 8., szerda

Oktatási vásár volt Zomborban

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat, a zombori Iskolaigazgatóság és a Körzeti Gazdasági Kamara szervezésében a múlt héten Nyugat-Bácska középiskoláinak tanuló bemutatták iskolájukat a végzős nyolcadikosoknak. A zombori műszaki szakközépiskola standján egy, a diákok által készített robotkar csalogatta a leendő elsősöket, akik a zomboritól eltérő oktatási profilokat kínáló apatini műszaki iskola programjai iránt is érdeklődtek.

A korábbi évekhez hasonlóan most is nagy volt a tolongás a közgazdasági, valamint a mezőgazdasági-élelmiszeripari iskolák standjainál. A Szent Száva iskola fodrásztanoncai a helyszínen mutatták be tudásukat, az egészségügy vegyészei pedig különböző kémiai reakciókat demonstráltak. A Vuk Karadžić kisegítő iskola a fejlődési rendellenességgel, illetve fogyatékkal élők számára kidolgozott programjait mutatta be.

A vásárt megnyitó Borislav Staničkov, az iskolaigazgatóság elöljárója kiemelte, hogy a diákok bizonyára ismerik Blaise Pascal, a XVII. század neves fizikusa és matematikusa nevét, aki a szerzett tudásának köszönhetően gyerekfejjel számológépet készített apjának.

– Pascal úgy tartotta, hogy a szakma kiválasztása az egyik legfontosabb lépés az ember életében, noha leggyakrabban a véletlen szüleménye. Mi azon igyekszünk, hogy ne így legyen, a pályaválasztásnak vannak szakaszai, amelyekre azért van szükség, hogy segíthessük a tanulókat a számukra leginkább megfelelő, karriert biztosító szakma kiválasztásában. Fontos a diákok önismerete, annak tudatosítása, hogy mihez van adottságuk, és hol teljesíthetnek a legjobban. Itt, a mi zöld Zomborunkban tanult Jovan Dučić költő és diplomata, aki szerint kész szerencsétlenség, ha az ember nem tudja, mit akar, de még nagyobb baj, ha nincsen tudatában képességeinek. Abban kell segítenünk a gyerekeket, hogy fejlődésük során fölismerjék lehetőségeiket, és ennek alapján válasszanak megfelelő pályát – mondta Staničkov.