2024. április 26., péntek

Yom HaShoah Zomborban is

A zsidó hitközség tagjai a holokauszt áldozatainak emléknapja (Yom Hashoah Ve-Hagevurah) alkalmából a zsidó temetőben álló emlékműnél emlékeztek a fasiszta terror áldozatául esett zombori zsidókra, valamint a bori táborba hurcolt jugoszláv és magyar zsidókra, akiket 1944-ben Cservenkánál kivégeztek, majd a zombori zsidó temetőben hantoltak el.

Miután Saša Fišer előimádkozó elmondta a kaddist, Székely András és Miodrag Fišer megkoszorúzták a zombori áldozatok emlékművét. A tiszteletadó emlékezésen részt vett a zsidó hitközség elnök asszonya, Sandra Papo Fišer, valamint a hitközség tagjai.

A város zsidó népessége a két világháború között volt a legszámosabb, mintegy 1200 fős, akiket 1944-ben két transzportban mind egy szálig elhurcoltak. Közülük 964-en odavesztek a haláltáborokban. Nevük a temetőben álló emlékművön olvasható. Egy másik emlékmű pedig a Cservenkán lemészárolt 700 áldozat tömegsírja fölött áll.

A Yom HaShoah Izraelben 1953-tól a holokauszt zsidó áldozatainak, valamint a fasizmussal szembeni hősies ellenállás emléknapja.