2024. április 20., szombat

Vasárnap alakul meg az új kormány

Már nem számít akkora talánynak, kik lesznek Aleksandar Vučić kabinetjének tagjai

A Szerb Haladó Párt pénteki újvidéki főbizottsági ülésén döntött a leendő kormány összetételéről. Ahogyan azt a haladók már korábban bejelentették, 16 minisztérium alakul, kettővel kevesebb, mint Ivica Dačić kabinetjének létrehozásakor. Vučić kormánya a többpártrendszer bevezetése utáni legkisebb kormány Szerbiában. A leendő kormánytöbbséget az SZHP mellett a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség képezi. Az újvidéki főbizottsági ülésen Vučić csak а haladó párti jelöltek neveit ismertette, médiaértesülések alapján azonban már körvonalazható a leendő kabinet összetétele (lásd a cikkhez mellékelt táblázatot).

Az új kormány várható minisztériumai és azok vezetői

 

Miniszterelnök - Aleksandar Vučić

Pénzügyminisztérium - Lazar Krstić

Gazdasági minisztérium - Dušan Vujović

Mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium - Živanko Radovančev

Építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium - Zorana Mihajlović

Bányászati és energiaügyi minisztérium - Aleksandar Antić

Kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztérium - Rasim Ljajić

Igazságügyi minisztérium - Nikola Selaković

Közigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium - Kori Udovički

Belügyminisztérium - Nebojša Stefanović

Védelmi minisztérium - Bratislav Gašić

Külügyminisztérium - Ivica Dačić

Oktatási és tudományügyi minisztérium - Srđan Vrebić

Egészségügyi minisztérium - Zlatibor Lončar

Munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium - Aleksandar Vulin

Ifjúsági és sportminisztérium - Vanja Udovičić

Művelődési és tájékoztatási minisztérium - Ivan Tasovac

Tárca nélküli miniszter - Jadranka Joksimović

Tárca nélküli miniszter - Velimir Ilić

A tervek szerint az új kormánytagok vasárnap 19 óráig leteszik a képviselők előtt az esküt, miután a köztársasági parlament megvitatja és elfogadja a kormányról és minisztériumokról szóló jogszabályok javaslatait. A képviselőház igazságügyi, közigazgatási és helyi önkormányzati bizottsága pénteken már befejezte a törvényekre benyújtott módosítási indítványok megvitatását, és arra tett javaslatot a parlamentnek, hogy utasítsa el az ellenzéki javaslatokat. Továbbá elfogadták a hatalmi többség négy módosítási indítványát, s a bizottság által benyújtott nyolc indítvány is a jogszabályok szerves részét képezi majd a szombati parlamenti vita során.

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt információink szerint szombaton köti majd meg hivatalosan is a korábbi szóbeli megállapodást követően a koalíciós szerződést. Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a megállapodást két egyeztetés előzte meg, melyen a pártok tisztségviselői megvitatták a szerb társadalom legjelentősebb problémáit, annak rendezési lehetőségeit, továbbá a VMSZ által átadott azon tárgyalási platformot, melyet a magyar párt a választási programjába foglalt célok alapján fogalmazott meg.

Pásztor István, a VMSZ elnöke a legutóbbi egyeztetést követően megtartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a haladók jelentősebb korrekciók nélkül fogadták el a VMSZ platformba foglalt javaslatait, ami egyben azt is jelenti, hogy a párt választási céljai a következő kormányprogram elemét képezik majd. Mint ismeretes, a VMSZ nem kért miniszteri, kormányalelnöki vagy egyéb magas pozíciót. Pásztor lapunknak adott interjújában arról beszélt, hogy a számukra a „többet” nem a magasabb tisztségek megszerzése, hanem a program teljesítése jelenti.

– A több a mi számunkra a program, a konkrét kérdéseknek a megoldása. A kevesebb a mi számunkra a kormányalelnöki, tárcavezetői vagy parlamenti elnöki funkció. Azért kevesebb, mert ha mi erről kezdtünk volna el tárgyalni, akkor a tárgyalás fókuszába a funkciók álltak volna. Meggyőződésem, hogy kisebbségi magyar pártként feladatunk, hogy a problémákra élezzük ki a megbeszéléseket – felelte a funkciókkal kapcsolatban megfogalmazott kérdésünkre válaszolva a pártelnök, aki szerint az országra a következő négy évben a szembesülés, a realitásokkal való megbékélés, az egész rendszer mély átalakítása és racionalizálása vár.