2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA

Kontrakirályok csatája

Ma este játsszák a Bajnokok Ligája 2013/2014-es idényének első elődöntőjét, amelyben az Atlético Madrid a Chelsea-t fogadja. Nehéz esélyeket latolgatni, az mindenesetre megállapítható, hogy a madridi együttes jobb formában várja a találkozót, hiszen legutóbbi 12 meccséből 10-et megnyert, legutóbbi vereségét még februárban szenvedte el az Osasuna ellen, közben olyan csapatokon kerekedett felül, mint a Milan (4:1 hazai pályán), az Athletic Bilbao (2:1 idegenben), a Barcelona (1:1 idegenben, 2:1 otthon).

A Chelsea ugyanezen idő alatt kikapott az Aston Villától (0:1 idegenben), a Crystal Palace-tól (0:1), a PSG-től (1:3 idegenben) és legutóbb a hétvégén a Sunderlandtől (1:2 hazai pályán).

José Mourinho máris megdöntött egy rekordot ebben az idényben, nyolcadszor vezette valamelyik csapatát BL-elődöntőbe, amivel felülmúlta Sir Alex Fergusont, akinek ugyanez hétszer sikerült. A nyolc elődöntőből viszont mindössze kétszer sikerült döntőbe jutnia csapatával, és most sem ígérkezik könnyűnek a dolga, főleg a gólínség miatt, együttese nehezen talál be az ellenfelek kapujába. Különösen a keményen védekező csapatok ellen ütközik problémába a Mourinho-alakulat, az Aston Villa, a Crystal Palace és a Sunderland elleni vereség is ennek ékes bizonyítéka. Márpedig hiába verik Lampardék a totális kitámadásra felesküdött Arsenalt 6:0-ra, ha a védekezésre is hangsúlyt fektető csapatok ekkora fejfájást okoznak nekik. Az Atlético Madrid az egyik legjobb, ha nem a legjobb ebben a műfajban, elég csak megemlíteni, hogy a Barcelona ellen úgy nyertek a negyeddöntő visszavágóján 1:0-ra, hogy előtte négy idénybeli találkozón is döntetlenre végeztek ellene, az öt meccsen pedig mindössze két gólt kaptak a világ egyik legjobb támadórészlegétől – Diego Simeone védekezésről vallott elképzeléseinek hatékonyságáról jól tanúskodik, hogy Lionel Messi egyetlenegyszer sem talált be ellenük ezeken a meccseken.

Az Atlético mestere örülhet, elvégre az utóbbi hetekben kisebb sérülésekkel bajlódó támadója, Diego Costa, illetve a kölcsön-Chelsea-s Thibault Courtois is ott lehet a pályán, és nagy valószínűséggel az eddig lágyéksérüléssel küzdő Arda Turan is hadra fogható lesz. Kollégájának a feje kedvenc védője, Branislav Ivanović eltiltása miatt főhet, de kérdéses a vádlisérülést szenvedett Eden Hazard játéka is.

Két nagyrészt kontrajátékra építő csapat találkozik egymással, az az együttes nyerheti meg a párharcot, amelyik jobban feltalálja magát egy hasonszőrű futballt játszó klubbal szemben.

20.45, Arena Sport 1, Arena Sport 3, Sport1: Atlético Madrid–Chelsea