2024. április 27., szombat
Halász Béla, a református egyház püspökének húsvéti üzenete

Húsvét

És bemenve a sírboltba, láttak egy fehér ruhába öltözött ifjút ülni jobbfelől és megrémültek. Az pedig így szólt hozzájuk: Ne féljetek! A Názáreti Jézust keresitek, akit megfeszítettek; feltámadott, nincsen itt. Íme a hely, ahová őt helyezték. (Mk. 16,5-6) 

A Biblia a feltámadásról mint tényről beszél, amely térben és időben végbement történelmi valóság. Ez a bibliai esemény a korabeli időktől egészen napjainkig mindig vita tárgya volt. Már Jézus idejében is sokan nem fogadták el a feltámadás tényét és valóságát.

A ma embere hajlamos, hogy az egzakt tudományok eszközeit mindenek fölé emelje. Mivel a feltámadást tudományos módszerekkel nem lehet bizonyítani, ezért sok embertársunk ezt nem fogadja el, mert ellentmond emberi értelmének. Pedig a tudományok ismeretei sem örök érvényűek, mert az újabb kutatási módszerek és eredmények sokszor megváltoztatják az addig hangoztatott elveket. Ezzel nem az emberi tudományok fontosságát és szükségességét vonjuk kétségbe, hanem rámutatunk arra, hogy az emberi tudás véges. A feltámadás ténye mindig hit kérdése volt, amiképpen a teremtéstörténet is. A húsvéti hitnek vannak bibliai összefüggései, hiszen Jézus földi élete során többször szólt szenvedéséről, haláláról és feltámadásáról. A tanítványok és a nép magatartása mégis arra utal, hogy nehezen tudják elfogadni a történteket. Nem véletlen, hogy a sírban ülő, fehér ruhába öltözött angyal azt mondja az ott megjelenő asszonyoknak: Ne féljetek! Azért nem kell félnünk, mert Jézus legyőzte a bűnt és a halált! Mert ma is a halálon át, a halál hatalmát megtörve érkezik Krisztus a mi életünkbe. A mi testi feltámadásunknak is az a záloga, hogy a mi Urunk feltámadott, él és uralkodik. A keresztyén hit lényege, hogy a hívőnek legyen élő kapcsolata a feltámadott Krisztussal. Ezért szükséges, hogy ezekben az ünnepi napokban is imádságos szívvel és lélekkel forduljunk Urunk felé, és így legyen igazi húsvétunk, hogy a szívünkben is támadjon fel Jézus.  

A feltámadás alatt azt is kell értenünk, hogy Jézus Krisztusnak teljes hatalma van a teremtett világ felett. Az ő hatalma arra késztet bennünket, hogy mindenben engedelmeskedjünk neki. Az ígéret, hogy velünk lesz mindennap a világ végezetéig, azt jelenti, hogy az ő uralkodása, hatalma az ő szeretetében és az ő gondviselésében van.

Jézus él, tehát mindnyájunkat üdvözíthet, sőt fel is támaszthat, mert a Krisztus megváltó munkája a mi feltámadásunk alapja.

Az az igazi ünnep, ha Jézussal vagyunk, vele ünnepelünk, még akkor is, ha valamiért szenvedünk.

Gyűljünk egybe hittestvéreinkkel a feltámadás ünnepén templomainkban, otthonainkban. Örüljünk az élet ünnepén, és tapasztaljuk meg, hogy Krisztus velünk van, és egészen a miénk. Örvendezzünk, ujjongjunk, mondván: KRISZTUS ÉL, KRISZTUS FELTÁMADOTT!

Minden kedves olvasónak Istentől gazdagon megáldott húsvéti ünnepeket kívánok!