2024. április 26., péntek
UKRÁN VÁLSÁG

Hadbíróság elé állítják a gyáva „dezertőröket”

Putyin: A krími önkéntesek mögött orosz katonák álltak – Moszkva a Krím elcsatolásáról részben a NATO bővítése miatt döntött

Feloszlatják azt az egységet, a felelős katonákat pedig hadbíróság elé állítják, akik letették a fegyvert szerdán a kelet-ukrajnai Kramatorszk városánál a szeparatisták előtt – jelentette be Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök. Tájékoztatása szerint a 25. dnyipropetrovszki légideszant dandárt – amelynek katonái gyáván viselkedtek, és hagyták, hogy a szeparatisták lefegyverezzék őket – feloszlatják, és a felelőseket bíróság elé állítják.

Az ukrán fegyveres erők 15 páncélozott deszant harcjárműve (BMD) a teljes legénységgel együtt azért állt meg, hogy megkíméljék a civileket. Miután működésképtelenné tették fegyverzetüket, a szakadárok utat nyitottak nekik, így a hadoszlop visszafordult a Dnyipropetrovszk megyében lévő laktanyájuk irányába.

A genfi válságtalálkozón megállapodtak a feszültség enyhítéséről

Minden érdekelt fél egyetértett abban, hogy az ukrán válságot le kell csillapítani – számolt be a tervezettnél jóval hosszabbra nyúlt csütörtöki genfi értekezletről Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Az ukrán, orosz és amerikai külügyminiszter, valamint Catherine Ashton, az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő részvételével tartott négyoldalú válságtalálkozón az ukrajnai feszültség enyhítését célzó konkrét lépésekről állapodtak meg; ennek alapja, hogy valamennyi fél kötelezte magát, tartózkodnia kell az erőszakos cselekményektől. A megállapodás szerint minden illegális (fél)katonai formációt fel kell számolni, a szakadároknak letenniük a fegyvert és elhagyniuk a megszállt épületeket, így a lázadók ellen nem indítanak eljárást.

Vlagyimir Putyin közölte; nagyon reméli, nem kell majd az orosz hadsereget Ukrajnába vezényelni, ám nem zárta ki ennek lehetőségét (Fotó: Beta/AP/RIA-Novostyi)

Vlagyimir Putyin közölte; nagyon reméli, nem kell majd az orosz hadsereget Ukrajnába vezényelni, ám nem zárta ki ennek lehetőségét (Fotó: Beta/AP/RIA-Novostyi)

A dél-ukrajnai Mariupol város laktanyájánál három oroszbarát aktivista meghalt és 13 megsebesült. A támadók az előző éjjel azt követelték az ukrán kaszárnya katonáitól, hogy adják át összes fegyverüket, és álljanak át a lázadók oldalára, majd Molotov-koktélokat dobáltak a kaszárnya területére, amire válaszul bentről lövések dördültek és tűzharc alakult ki. Három oroszbarát szeparatista meghalt további 13 megsebesült. Az ukrán belügyminiszter szerint 63 embert őrizetbe vettek, a legtöbb támadót lefegyverezték.

A krími önkéntesek mögött orosz katonák álltak, hogy biztosítsák a félsziget lakosságának szabad véleménynyilvánítását – jelentette ki Vlagyimir Putyin a Közvetlen kapcsolat című csütörtöki élő televíziós műsorban. Az orosz államfő először ismerte el, hogy a félsziget „elcsatolását” megelőző eseményekben, így a március 16-án tartott népszavazás biztosításában részt vettek az orosz katonák.

Putyin azt is közölte, hogy a Krím annektálásáról részben a NATO bővítése miatt döntöttek. „Voltak ilyen gondolataink, hogy ha nem teszünk semmit, akkor ők (a nyugati államok) erőszakkal bevonják Ukrajnát a NATO-ba” – mondta. Ugyanebben az adásban Putyin közölte: „nagyon reméli”, nem kell majd az orosz hadsereget Ukrajnába vezényelni, de nem zárta ki ennek lehetőségét „Emlékeztetnék arra, hogy a parlament felsőháza felhatalmazott a fegyveres erők bevetésére Ukrajnában” – érvelt.

Újságírói kérdésre válaszolva közölte; Oroszország nem akarja tönkretenni kapcsolatait Európával, és nem tart attól, hogy Washington elronthatja Moszkva és az európai országok viszonyát. „Mi legalábbis nem törekszünk arra, hogy elrontsuk a kapcsolatainkat Európával és remélem, hogy ez európai partnereink terveiben sem szerepel”.

SZLOVJANSZKBAN A SZEPARATISTÁK ELFOGLALTAK EGY TÉVÉTORNYOT

Automata gépkarabélyokkal felfegyverzett oroszbarát szakadárok elfoglaltak a tévétornyot csütörtökön a Donyeck megyei Szlovjanszkban. A fegyveresek behatolása óta nincs kapcsolat a televíziós átjátszóállomás munkatársaival. Ebből a toronyból sugározzák a rádiós és televíziós adásokat Szlovjanszkon kívül a környező településekre, Kramatorszkba, Horlivkába és Makiivkába is, azaz Donyeck megye északi részében, ahol a leginkább feszült a helyzet.

A kelet-ukrajnai állapotokról is folyamatos tudósításokat adó ukrán Ötös hírtelevízió hullámhosszán jelenleg az orosz Rosszija 24 televízió adása fogható. A többi ukrán csatornát még nem kapcsolták le.

Zeman: Timosenko egy bandita, Putyin hidegvérű sakkozó

Miloš Zeman cseh elnök szerint Ukrajnának erős vezetőre van szüksége, és „nem olyan banditákra, amilyenek eddig vezették, még akkor sem, ha ezen banditáknak angyali mosolyuk van és csinos copfot viselnek”. (Utalása egyértelműen Julija Timosenko korábbi kormányfőre vonatkozott). Szerinte Ukrajnán az EU anyagi támogatása sem segíthet, mert „azok az pénzek a böhöm terepjárókat vezető oligarchák zsebeiben fognak kikötni”. Putyinról azt tartja; „hidegvérű sakkozó, aki az ellenfél összes gyengéjét saját javára képes fordítani”.

Zeman véleményét a Hradec Králové-i egyetemisták előtt beszélve fejtette ki... és nagy tapsot kapott.

Eközben oroszbarát tüntetők egy csoportja megjelent a donyecki nemzetközi repülőtér épületében, de az (még) a szokott rendben működik. Az épületben és környékén mintegy százan tartózkodnak, viszont folyamatosan érkeztek újabbak. A légikikötő környékén a szeparatisták jelképével, a fekete-narancs sávos orosz cári György-szalaggal feldíszített autók köröztek. A donyecki megyei adminisztráció épületét megszállók – tartva a radikális Jobboldali Szektor aktivistáinak Donyeckbe érkezésétől – korábban már többször bejelentették, hogy blokád alá vonják a repteret.

TIMES: AZ OROSZ KATONAI HÍRSZERZÉS SEGÍTI AZ OROSZBARÁT MILÍCIÁKAT

Az orosz katonai hírszerzés Donyeck és Luhanszk megyékbe telepített ügynökei felügyeli, és irányítja az Ukrajnában tevékenykedő oroszpárti milíciákat – közölte a Times egy ukrán titkosszolgálati jelentést idézve. A tekintélyes konzervatív brit napilap szerint a birtokába jutott dokumentumból kiderül, Ukrajnában az utóbbi egy hónapban tíz „orosz kémet” vettek őrizetbe, lehallgatott telefonbeszélgetésekben pedig az hallható, amint támadásokra adnak parancsot. Az egyik ilyen támadásban, amelyet április 13-án hajtottak végre Szlovjanszkban, egy ukrán tiszt életét vesztette.

MEGTILTOTTÁK A KRÍMI OROSZ FÉRFIAK BEUTAZÁSÁT UKRAJNÁBA

Megtilthatják a Krím félszigeten és az ott lévő Szevasztopolban nyilvántartott, 16 és 60 év közötti orosz férfiak beutazását Ukrajna területére – figyelmeztette utasait az Aeroflot orosz légitársaság.

A cég honlapján azt közölte, hogy az ukrán hatóságok hivatalosan értesítették őket a korlátozásról. A tájékoztatás szerint a 16 és 60 éves kor közötti, krímben nyilvántartott férfiak beutazásáról Ukrajnába az adott határátkelőhelyen a hatóság regionális parancsnoka dönt. Az utasokat akkor engedik belépni, ha rendelkeznek olyan dokumentumokkal, amelyek igazolják ukrajnai rokoni kapcsolataikat vagy közvetlen rokonuk halálát, súlyos betegségét, illetve magánszemélyek vagy cégek hiteles meghívójával rendelkeznek.

EP: AZ UNIÓNAK FOLYTATNIA KELL A KORLÁTOZÓ INTÉZKEDÉSEKET

A mariupoli laktanyánál történt lövöldözésben megsebesült oroszbarát szakadáron igyekeznek segíteni (Fotó: Beta/AP)

A mariupoli laktanyánál történt lövöldözésben megsebesült oroszbarát szakadáron igyekeznek segíteni (Fotó: Beta/AP)

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strasbourgban olyan állásfoglalást szavazott meg, miszerint az uniónak folytatnia kell a korlátozó intézkedéseket, és készen kell állnia az Oroszország elleni gazdasági szankciók bevetésére is. Az EP a kelet- és dél-ukrajnai destabilizációs célú orosz erőszakos akciókra hivatkozva orosz cégek és leányvállalataik ellen javasolt uniós fellépést, különösen az energetikai ágazatban és az unióban található orosz vagyont illetően.

Az EP súlyos aggodalmának adott hangot a rohamosan romló ukrajnai helyzet miatt. Az EP szerint az ukrán hatóságok teljes joggal alkalmazhatnak minden szükséges eszközt, ideértve az önvédelemhez való jogot is.