2024. április 27., szombat

Találgatások az új kormányról

Dačić állítólag külügyminiszter lesz, Krstić pedig marad a pénzügyminisztérium élén

Bár a következő összetételű kormányról egyelőre csak annyit tudni biztosan, hogy a Szerb Haladó Párton kívül a Vajdasági Magyar Szövetség és valamilyen formában a Szerbiai Szocialista Párt lesz a tagja, a Blic belgrádi napilap tudni véli, hogy milyen minisztériumokból fog felállni a kormány, és ki kerül ezeknek az élére.

Bennfentes informátorokra hivatkozva a Blic nyilvánosságra hozta, hogy az oktatási minisztérium élére Kovács-Cerović Tünde, a Belgrádi Egyetem Bölcsészkarának professzora kerülhet. Kovács-Cerović a Đinđić-kormányban az akkori oktatási miniszter, Gašo Knežević tanácsadója volt, a Cvetković-kormány idejében pedig államtitkári tisztséget töltött be. Jelenleg a Boris Tadić vezette Új Demokrata Párt tisztségviselője. A Blic szerint Aleksandar Vučić azt szeretné, ha Nikola Selaković maradna az igazságügyi tárca élén. Rasim Ljajić, a Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke kereskedelmi miniszter maradna. Ez a tárca fedné le állítólag a telekommunikáció és az idegenforgalom területét is. Igor Mirović aktuális regionális fejlesztési és önkormányzati miniszter állítólag a mezőgazdasági tárcát fogja átvenni. Zorana Mihajlović lesz a kormány egyik alelnöke, valamint vagy az energetikai, vagy az infrastrukturális minisztériumot vezetheti.

A Blic szerint Vučić már hosszabb ideje tárgyal Kori Udovički valamikori bankkormányzóval, volt energetikai miniszterrel, akit vagy a gazdasági tárca élére képzel el, vagy a kormány beruházásokért és regionális fejlesztéséért felelős alelnökeként. Ha Udovički kormányalelnök lesz, akkor Dušan Vujović, a Világbank munkatársa kerülne a gazdasági minisztérium élére. Ivica Dačić, az SZSZP elnöke lenne az új külügyminiszter, valamint az egyik kormányalelnök, a szintén szocialista Aleksandar Antić pedig ismét közlekedési miniszter lenne. Ivan Tasovac művelődési miniszter, Lazar Krstić pénzügyi és Vanja Udovičić sportügyi miniszter is megtarthatná eddigi tisztségét.

A felsorolt személyek közül egyedül Mirović reagált a sajtóállításokra, és megcáfolta, hogy ő kerül a mezőgazdasági tárca élére. Mint mondta: szakmailag nem felel meg ennek a tisztségnek a betöltésére.