2024. április 27., szombat

Lakbér helyett adósság

Egyesületet alapítottak a nagybecskereki bérbeadók

A szegénység megrontotta a viszonyokat az albérlők és a bérbeadók (főbérlők) között is. A szerény havi jövedelemből vagy munkanélküliként ugyanis nem könnyű rendszeresen fizetni a lakbért. A bérbeadóknak viszont ilyen körülmények között nem könnyű megbízható lakót találni, mert elmúltak azok az idők, amikor a lakás tulajdonosa volt mindennek a megmondhatója.

Az anyagi érdekütközések, de az erkölcsi normák válsága miatt is a konfliktusok szinte elkerülhetetlenek. A nagybecskereki bérbeadóknak egyre nehezebb megfizettetniük a lakbért, a közműdíjakat, sőt nem ritka eset, hogy a lakók tönkreteszik a lakást és annak berendezését. Esetenként kénytelenek maguk megvédeni a vagyonukat. Jogaik megvédése céljából nemrég megalakult a Szerbiai Bérbeadók Egyesülete, amelynek székhelye Nagybecskerek.

Mint ahogy Dragan Cvetićanin, az egyesület elnöke mondja, a bérbeadóknak egyre nehezebb a helyzete a pénztelenségben, szegénységben és az erkölcsi hanyatlás közepette. Értékelés szerint a Béga menti városban kirívóbb esetek eddig szerencsére nem voltak, mint másutt Szerbiában, ahol már halálos kimenetelő leszámolás is volt az albérlő és a bérbeadó között. Ennek ellenére az államnak – előbb vagy utóbb – rendet kell teremtenie ezen a téren is.

A legnagyobb bánáti városban létrehozott egyesület elsődleges célja az, hogy segítsen a bérbeadóknak a jogaik és érdekeik megvédésében. Az alapítók elgondolása pedig az volt, hogy tömörítsék soraikat a szerbiai bérbeadók, és hogy közös fellépéssel serkentsék a jobb törvények meghozatalát. Szerintük ugyanis az állam a jelenleg érvényes törvényes kötelezettségekkel és adókkal növeli a bérbeadással kapcsolatos kiadásokat, ami megnehezíti, és értelmetlenné teszi a lakások bérbeadását. A bérbeadótól azonban elvárják, hogy rendszeresen törlessze az állam iránti kötelezettségeit.

A bérbeadók szerint egy asztalhoz kell ülniük az állam képviselőinek, a bérbeadóknak és a bérlőknek, mert csak közösen oldhatják meg a felhalmozott problémákat, és lehetnek egymás partnerei. A lakásügyi politika megreformálására azért is szükség volna, mert a drága lakások, a kedvezőtlen lakáshitelek, a bizonytalan munkahelyek, a nagy munkanélküliség és az emberek pénztelensége a lakások bérlésére kényszeríti az embereket. Ez egyébként sok európai nagyvárosban a lakásprobléma megoldásának leggyakoribb módja.