2024. április 26., péntek

A holokauszt egy vagonja

Az utazó múzeum jövő péntekig tekinthető meg Szabadkán

A szabadkai vasútállomáson egy különleges vagon vesztegel. A marhavagon belterében egy megrázó kiállítás fogadja az oda betérőket. Megrázó már maga a helyszín is, hiszen a második világháború idején ilyen vagonokban deportálták a zsidókat, s szállították őket a haláltáborokba. Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke elmondta, vándorkiállításuk 2007 óta járja Magyarország településeit, egy-egy hétre megállva a városokban. A kiállítás most Szabadkára is eljutott, mely a hatvanharmadik állomása ennek az utazó múzeumnak, s eddig több mint 104 ezer ember látta és hallgatta meg a rendhagyó történelemórát, melynek keretében konkrét emberi sorsokkal, történetekkel is megismerkedhetnek a látogatók.

– Beszélnünk kell róla. A holokauszt megtörtént, s mi más akadályozhatja meg, hogy újra megtörténjen, ha nem az oktatás és a felvilágosítás. Fontosnak érezzük, hogy mindenki pontos képet kapjon a vészkorszak pusztításairól, s megismerve a tényeket, a rasszista és antiszemita érzelmeket kirekessze szívéből – mondta Gordon Gábor.

Maglai Jenő polgármester kiemelte, hetven évvel a vidékünkön történt események után különös jelentősége van ennek a kiállításnak, s fontos a fiatalokkal is megismertetni az akkor történteket, s az 1944-ben ezen a vidéken lejátszódott eseményeket.

– Talán először történt meg, hogy az állampolitika hivatalos politikájává tette azt, hogy megsemmisítsen egy másik nemzetet, s az akkori náci Németország 1942-ben 11 millió zsidó kiirtásáról döntött. Soha többé nem szabad megismétlődnie ennek a fajta politikának, s az ilyen kiállítások, megemlékezések arra emlékeztetnek és figyelmeztetnek bennünket, hogy el kell fojtani azokat a törekvéseket, melyek ebbe az irányba mutatnak. A szabadkai zsidó közösség tagjait ’44 májusában hurcolták el a koncentrációs táborokba, s az addig virágzó és erős közösség, mely a város gazdasági életének, fejlődésének húzóereje volt, egy-két hónap alatt eltűnt. A közösségek, melyek elfelejtik múltjukat, arra ítéltetnek, hogy újra átéljék azt, ezért nagyon fontos, hogy minél többen, elsősorban fiatalok látogassák meg ezt a kiállítást, hogy szembesüljenek azzal, mik történtek, és mik történhetnek, ha egy teljesen elvakult politika uralkodik egy közösség felett – mondta.

A megnyitón Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke is beszédet mondott.

– A magyarországi Élet Menete egy fiatalok által létrehozott alapítvány, mely Auschwitzba is szervez látogatásokat, s ők azok, akik ezt a vagont idehozták, mert ilyen vagonokkal vitték az embereket Auschwitzba. Olyan zsidók érkeztek oda, akik néhány évvel, hónappal a deportálás előtt még reményekkel telve élték életüket, terveket és szerelmeket szőttek, családokat neveltek, gyermekeket szültek, tanították a magyar, héber vagy éppen a szerb ábécét, és nem tudták elképzelni azt a sorsot, amely aztán a részükké vált. Szabadka, Szabad Királyi Város egy kicsinyítő képzővel. De mi tette naggyá ezt a várost? A zsidók számára mindig különleges hely volt, 1775 óta élnek itt, a városban, 1828 körül még csak kétszázan voltak, a huszadik század közepén pedig már négyezren. 1903-ban felavatták Magyarország második legnagyobb zsinagógáját itt Szabadkán, s felmerül a kérdés, honnan volt energiája ennek a közösségnek rá? A válaszhoz tudni kell, hogy a szabadkai ipar a 19. század második felében a zsidók által lett felvirágoztatva, 1921-ben az összes nagyobb szabadkai gyár még zsidó tulajdonban volt, s ez volt az, ami az egész városnak olyan prosperitást hozott, amely munkahelyek ezreit és szociális gondoskodást teremtett a városban. A szabadkai nagy Zsinagóga most megújul, melyhez a magyar kormány is segítséget nyújt, s köszönet jár ezért, mert hozzájárulnak egy olyan kulturális építészeti örökség megőrzéséhez, melyre büszkék lehetnek a zsidók, a nem zsidók, a magyarok és a szerbek egyaránt – mondta.

Szabados Róbert, a szabadkai zsidó hitközség elnöke úgy fogalmazott, megbocsátani lehet mindazt, ami történt, de elfeledni sosem.

– Ez a vagon jelképe annak, mi történhet egy esztelen időben. 1944. június 16-án ilyen vagonok százaival vitték el a szabadkai zsidókat Auschwitzba, akik tíz napig utaztak. Európa útja azonban Auschwitzig jóval tovább tartott, először a kollektív tudat kezdett változni, oly módon, hogy egy nép, egy faj, egy vallás képviselőit kiáltották ki minden rossz és gonosz hordozójául, ez pedig az antiszemitizmus, melynek célpontjai akkor a zsidók voltak. Amennyiben a kollektív tudat elferdül, és azok ellen fordul, akik valamiben különböznek a többiektől, abban a pillanatban megjelenik az a vagon, mely most itt áll. Azt üzenem mindenkinek, hogy mindig legyünk nyitott szelleműek, fogadjuk el a másságot, s ha valamit nem értünk, nem jelenti azt, hogy az fenyegetést vagy veszélyt jelent.

Végezetül Vidaković Lea, a holokauszt egyik túlélője idézte fel azt a napot, amikor kiterelték őket a vagonokhoz, majd a félelemmel terhes utat, mely egyenesen az auschwitzi táborra vitte őket.

A Holokauszt vagonkiállítás a vasútállomáson tekinthető meg a Bosa Milićević utca 8-as szám felől. A tárlatvezetés, mely 20-25 percet vesz igénybe díjtalan, s a következő napokban, azaz hétfőtől csütörtökig 8 és 16 óra között, pénteken pedig 8 és 10 óra között tekinthető meg.