2024. április 27., szombat

Ötkomponensű helyett háromkomponensű védőoltás

Az egészségbiztosítási alap igazgatója szerint a vakcinahiányt mesterségesen váltották ki

Pénteki ülésén a szerb kormány is megvitatta a kombinált védőoltás hiányát. A kormány belegyezését adta a szabályzathoz, amely azoknak a gyógyszereknek a listájára vonatkozik, amelyeket a kötelező egészségügyi biztosítás terhére írnak fel az orvosok.

– A gyermekek immunizációjának érdekében az állam terhére kiadott gyógyszerek listáján az új, ötkomponensű, kombinált védőoltások is szerepelnek. Emellett a klasszikus, háromkomponensű Di-Per-Te vakcina is szerepel a listán, vagyis az immunizáció a világméretű vakcinahiány ellenére is megvalósulhat – olvasható a kormányülés után kiadott közleményben.

Eközben Momčilo Babić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) igazgatója kifejtette, hogy a vakcinahiányt szerinte mesterségesen váltották ki. A RFZO az idén január 17-én írta ki a versenypályázatot az ötkomponensű Pentaxim és Infanrix kombinált védőoltások beszerzésére, emlékeztetett az igazgató, majd elmondta: mivel az Infanrixot gyártó brit GlaxoSmithKlein és a Pentaximot gyártó francia Sanofi Pasteur tavaly megállapodást írt alá az alappal, hogy egy éven át ellátják Szerbiát a szükséges mennyiségű kombinált védőoltással, az RFZO arra számított, hogy minden rendben lesz. Az RFZO azért írta ki a versenypályázatot, mert a vakcinációt az ötkomponensű védőoltással az állam tervezte fedezni, magyarázta Babić, aki úgy véli, hogy a szóban forgó két vállalat mesterségesen váltotta ki a hiányt, hogy Szerbia az ötkomponensű védőoltás helyett a kétszer drágább, hatkomponensű védőoltást vásárolja meg. Mindennek ellenére semmi ok a pánikra, a háromkomponensű védőoltás ugyanolyan jó, mint az ötkomponensű, állítja az igazgató.

A Pentaxim és az Infanrix öt súlyos betegséggel, a torokgyíkkal (Diftéria), a merevgörccsel (Tetanusz), a szamárköhögéssel (Pertusszisz), a járványos gyermekbénulással (IPV) és a gennyes agyhártyagyulladással (Hib) szemben biztosít védettséget. A háromkomponensű Di-Per-Te vakcinák pedig a torokgyíkkal, a szamárköhögéssel és a merevgörccsel szemben védik a gyermekeket.

Az ötkomponensű vakcina hiányával kapcsolatban eddig egyedül a brit gyártó illetékesei szólaltak fel, azt mondták, több alkalommal is figyelmeztették a szerb államot, hogy a versenypályázatot időben kell kiírni. A 2014-ben leszállítandó védőoltásokról a GlaxoSmithKlein szinte minden más országgal 2013 első feléig kiírt versenypályázatokon állapodott meg, közölték a vállalat illetékesei.

Azt, hogy szabad eladásra miért nem gyártottak és szállítottak Infanrixot Szerbiába, azzal magyarázták, hogy Szerbia állami költségen tervezte megszervezni a gyermekek vakcinációját, ezért nem érezték szükségét annak, hogy a gyógyszertáraknak biztosítsák a szóban forgó védőoltást.

A dr. Milan Jovanović Batut közegészségügyi intézet munkatársai csütörtökön tudatták, hogy azok a gyermekek, akik korábban megkapták az első Pentaxim vagy Infanrix kombinált védőoltást, a vakcinációt az egészségházakban megtalálható, más védőoltásokkal folytathatják. Az egészségházakban van elég védőoltás, mondták az intézet munkatársai, valamint minden szülőt eltanácsoltak attól, hogy külföldről maguk szállítsák Szerbiába az ötkomponensű védőoltást.