2024. április 26., péntek

Elnapolták Šarić főtárgyalását

A drogbáró ártatlannak vallotta magát, és kijelentette, hogy nem érti a vádakat

A szerbiai közvéleménynek még egy hónapot kell várnia arra, hogy Darko Šarić beváltsa ígéretét, és kitálalja, hogy kikkel üzletelt. A drogbáró és 17 tettestársa elleni főtárgyalás, amelyben a vádlottakat 5,7 tonna kokain Dél-Amerikából Európába való csempészésével, valamint 22 millió euró kokaincsempészetből származó pénz Szerbiában történő tisztára mosásával vádolják, május 14-én folytatják. A bejelentések szerint a drogbárónak kedden kellett volna bemutatnia a pénzmosási vádakkal szembeni védelmét, a személyes adatok jegyzőkönyvbe vétele után azonban a bíróság a vádlott ügyvédjeinek kérelmére elnapolta a főtárgyalást. Radoslav Baćević védőügyvéd mielőtt bement volna a bíróságra, az újságíróknak csupán annyit mondott, hogy nagyon rövid lesz a főtárgyalás.

Darko Šarić: Nem tudtam áttanulmányozni a vádiratot, mert az lehetetlen (Fotó: Beta/AP)

Darko Šarić: Nem tudtam áttanulmányozni a vádiratot, mert az lehetetlen (Fotó: Beta/AP)

A sajtó beszámolója szerint Šarić szemmel láthatóan jókedvűen és lezseren érkezett a belgrádi Különleges Bíróságra, megengedte, hogy lefotózzák, sőt integetett is az újságíróknak. A bíróságon jelen volt a vádlottal együtt egykori ügyvédje, a szintén vádlottak padján ülő Radovan Štrbac is, aki jelenleg szabadlábon védekezik, valamint a drogbáró élettársa Lana Popović és Svetlana Šarič, Dušan Šarić felesége is.

Radoslav Baćević a főtárgyalás kezdetén azt kérte a bírói tanácstól, hogy napolják el a tárgyalást, mert a védelem nem tudott felkészülni a pénzmosásról szóló vád védelmére, az elmúlt egy hétben ugyanis csak a kokaincsempészetről szóló vádakkal tudtak foglalkozni. Siniša Petrović elnöklő bíró a tárgylás magnyitásakor kijelentette, hogy a vádlott adatainak jegyzőkönyvbe vétele után szükség mutatkozik a tárgyalás elnapolására, majd megkérdezte Šarićot, hogy volt-e elég ideje megismerni a vádiratokat. A kérdésre a vádlott azt felelte, hogy ártatlan, mire a bíró felszólította, hogy a kérdésre feleljen.

– Nem értem a vádiratot. Ha a testvéremet 22 millió euró miatt ítélték el, és engem is 22 millió euró tisztára mosásával vádolnak, akkor az már 44 millió euró. Nem igaz? Nem tudtam áttanulmányozni a vádiratot, mert az lehetetlen. Katasztrofális az egész, de mivel ez az ellenem felhozott vádak közül a kedvencem, egyetértek védőügyvédem tárgyaláselnapolási indítványával – mondta Šarić.

Személyes adatainak jegyzőkönyvbe vételekor a drogbáró kiemelte, hogy csupán az változott meg az előző ülés óta, hogy most már nem az állam tartja el, mert korábban sikerült 29 millió euróért eladnia az egyik vállalatát, és elrejtenie a pénzt.

A főtárgyalás elnapolását az elnöklő bíró azzal indokolta meg, hogy a pénzmosásról szóló vádirat összetettebb, mint a kokaincsempészetről szóló vádirat, ezért annak áttanulmányozására több időre van szüksége a védelemnek.