2024. április 26., péntek

Šarić kitálal(?)

Holnap mutatja be védelmét a kokaincsempészettel és pénzmosással vádolt drogbáró

A belgrádi különleges bíróságon holnap a védelem bemutatásával folytatják a Darko Šarić drogbáró és még további 17 vádlott elleni eljárást. Azzal vádolják őket, hogy legalább 22 millió kokaincsempészetből származó eurót mostak tisztára termőföldek és vállalatok megvásárlásával, valamint különböző állami vállalatok privatizációjával. A Šarić elleni per főtárgyalása hétfőn kezdődött, amikor is a drogbáró tagadta, hogy köze lett volna a vádiratban szereplő 5,7 tonna kokain Európába történő csempészetében, majd megjegyezte, hogy befolyásos és gazdag emberek társaságában mozgott és üzletelt.

– Ők még mindig pozícióban vannak, én pedig börtönben. Nem lesz olyan személy, akit nem neveznék meg tanúnak, hogy bebizonyítsam, a pénzmosási vád nem más, mint koholmány – mondta Šarić, majd megjegyezte, hogy a nyilvánosság előtt többmilliárdos pénzmosással vádolták, a bíróságon azonban csupán 22 millió eurós pénzmosással vádolták meg őt és rajta kívül még tíz személyt.

Darko Šarić és bűnszervezete ellen összesen hét egyesített vádiratot emeltek. Az első pénzmosásról szóló vádiratot 2010 augusztusában hozták meg. Ebben a vádiratban Šarićon kívül pénzmosás vádjával terhelik még Radovan Štrbac újvidéki ügyvédet, feleségét Dubravka Štrbacot, Zoran Chopićot, akit Bosznia-Hercegovinában már elítéltek Šarićtyal kapcsolatos pénzmosásért, Andrija Krlovićot, Marinko Vučetićet, Predrag Milosavljevićot és Nebojša Jestrovićot, aki jelenleg vádalkus tanú. Ezt követően még három, az első vádirathoz szorosan kapcsolódó vádirat készült el, 2010 decemberében Nikole Dimitrijević ellen, 2011 februárjában pedig Srđan Petrovića és Dušana Kovačević ellen is. Folyó év márciusában Nebojša Jestrović, Zoran Ćopić, Andrije Krlović és Marinko Vučetić ellen emeltek szállodákban és vállalatokban történő pénzmosás gyanújával vádat, majd decemberben megszületett a hatodik vádirat is, amelyben Šarić neve mellett szerepel még Bojan Stanojković, Boban Stojiljković, Nebojša Jestrović, Aguš Erdinc, Goran Vučković, Nebojša Spasić , Nemanja Krstajić és Goran Bogdanović is. Az utolsó, egyben hetedik vádiratot az idén februárban hozták meg Marko Dabović ellen, akit azzal terhelnek, hogy a drogokból származó pénzt fektetett szerbiai építési vállaltokba. Nikola Dimitrijević és Srdan Petrović beismerő vallomás tett, az ügyészséggel kötött vádalkujuk szerint másfél éves börtönbüntetést róttak ki rájuk. A gyanú szerint a drogbáró Radovan Štrbacon keresztül ismerte meg azokat a személyeket, akiknek a vállalatain keresztül tisztára mosta a kokaincsempészetből származó pénzét. Így ismerte meg Mile Jerkovićot, aki jelenleg vádalkus tanú, Zoran Chopićot, valamint a Metals Bank felelős személyeit is, akik segítségével végezte a pénzmosást. Šarić elsődleges célpontjai vajdasági vállalatok, éttermek és szállodák voltak, de termőföldekkel is kereskedett. A pénzmosás folyamata összetett volt: a piszkos pénzt offshore vállalatokon keresztül juttatták át Szerbiába, majd egy részét különböző vállalatok számláira, a maradék készpénzt pedig az újvidéki Metals Bankba helyezték. A drogcsempészetből származó pénzt ezután banki garanciák kiadására, majd különböző állami vállalatok magánosítására használták fel. A vádlottakra a bíróság akár 12 éves börtönbüntetést is kiszabhat.

Štrbacot mindezen kívül azzal is vádolják, hogy visszaélt hivatali helyzetével, a tanú szerint ugyanis olyan információkat adott át a Šarić-klánnak, amelyek a gyanúsítottak rendőrségi megfigyeléséről és lehallgatásáról szóltak. Továbbá vizsgálat folyik Branko Lazarević, Ivica Dačić belügyminiszter valamikori kabinetfőnöke és Boris Gara, a belügyminisztérium különleges vizsgálatokért felelős ügyosztályának főnöke ellen hivatali titkok kiszivárogtatása miatt. A sajtó tudomása szerint Lazarević az információkat Boris Garától szerezte meg, majd átadta őket Štrbacnak.