2024. április 27., szombat

Nem zárható ki az előrehozott választás

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és a Szerb Haladó Párt újvidéki bizottságának elnöke tegnap kijelentette, a parlamenti választások eredménye hatással lesz a város politikai életére.

Egyben felhívást intézett koalíciós partnereiknek, hogy „figyeljenek” jobban oda a haladók politikájára. A polgármester elmondta, senki sem beszél jelenleg Újvidéken előrehozott választásokról, de ezt a lehetőséget sem lehet kizárni.

– Ha arról beszélünk, lesz-e következménye a parlamenti választások eredményének a város működésére, azt kell válaszolnom, hogy ez elkerülhetetlen. Aki azt gondolja, hogy Újvidéken minden a régi marad, az téved – mondta Vučević.

A polgármester azt üzente azoknak a pártoknak, amelyek városi szinten koalícióban vannak a haladókkal, hogy ezután jobban oda kell figyelniük a Szerb Haladó Párt politikájára, és nem lehet új személygépkocsikat vásárolni, vagy munkaidőt a kávézókban tölteni el, hanem mindannyiuknak keményen meg kell dolgozniuk a fizetésért.

– Többet kell dolgozni, és mindig arra kell figyelni, mit üzen a koalíció vezető pártja. A haladók a legfelelősebbek azért, ami történik a városban, és többé nem történhetnek olyan mértékű mulasztások, mint az utóbbi időszakban – magyarázta Vučević, majd hozzátette, hogy a fentiek minden koalíciós pártra vonatkoznak.

A vasárnapi választásokról Vučević elmondta, most már nyilvánvaló, hogy Vajdaságban a Demokrata Párt elvesztette támogatását, a polgárok a tartományban is változásokat szeretnének. Elmondta azt is, hogy a tartományi választásokat még az idén megtartják, de nem pontosított, mikor kerülhet rájuk sor – írja a Tanjug hírügynökség.

– Többé senkinek sincs bátorsága azt mondani, hogy a vajdaságiak a jelenlegi tartományi vezetőséget szeretnék megtartani, Pajtićtyal az élen – véli a polgármester. Hozzátette, teljesen tisztában van azzal a ténnyel, mekkora felelősség hárul most a Szerb Haladó Pártra.

A Demokrata Párt Vajdaságban teljesen elvesztette támogatottságát, és katasztrofális vereséget szenvedett a parlamenti választásokon, Vajdaságban csak a negyedikek a támogatottságot illetően. Vučević szerint a tartományban a Demokrata Párt politikáját Pajtić vezette, és a polgárok elmondták a választásokon, mi a véleményük róla.

– Az Alkotmánybíróság döntése után a tartományi adminisztráció elveszítette legitimitását. Egy olyan alkotmányellenes aktus meghozatala, mint Vajdaság statútuma, politikai felelősséggel jár – emelte ki Vučević. Hozzátette, a tartományi adminisztrációnak már se kedve, se akarata nincs a munkához, a választások után pedig már kapacitása sincs újabb döntések meghozatalára.

A polgármester kifejtette, nincs akadálya annak, hogy a városi adminisztráció együttműködjön a tartományi adminisztrációval, de ebben az esetben fizessék ki a szennyvíztisztítót Piroson és Kabolban (Koviljban), ami a megkötött szerződések alapján az ő kötelezettségük.

– Konkrét együttműködésre van szükségünk, nem pedig politikai vitákra – hangsúlyozta Vučević.