2024. április 27., szombat

Zomborban is a haladókat támogatták a legtöbben

A vasárnap megtartott rendkívüli parlamenti választáson a Szerb Haladó Párt körüli koalíció a zombori szavazók 49,63 százalékának támogatását nyerte el. A szocialisták koalíciójának támogatottsága 10,09 százalékos volt, és ezzel megelőzte a 9,16 százalékos támogatású Demokrata Pártot meg az Új Demokrata Pártot, amely a voksok 7,40 százalékát tudhatja magáénak. A Vajdasági Magyar Szövetségnek a választótestület 6,78 százaléka szavazott bizalmat.

Vasárnap a bejegyzett zombori választópolgároknak valamivel kevesebb mint 50,78 százaléka járult az urnák elé, ami a 2012-es választásokhoz képest jelentős visszaesés, ugyanakkor meglepően sok, több mint ezer szavazólap érvénytelen volt, vagyis a voksolók három százaléka egyik induló pártot se támogatta.

A 76 városi szavazóhelyből 74-ben a haladók vitték el a pálmát, rájuk összesen 19 064-en voksoltak. Az eredményeket vasárnap este tíz óra után az SZHP választási stábjában is megerősítették.

– Pártkoalíciónk három városi jelöltje biztosan bejutott a parlamentbe, Žika Gojković (SZMM), Zlata Đerić (Új Szerbia) és Nebojša Berić (SZHP). Ugyanakkor nagy esélye van a listánkon 164. helyen álló dr. Vlado Babićnak (SZHP), az ő bejutása attól függ, hogy a miniszteri és egyéb kinevezések miatt hányan mondanak le képviselői mandátumukról – mondta Saša Todorović, a párt városi bizottságának megbízott vezetője.

A rendkívüli parlamenti választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség Zombor város hat helyi közösségében összesen 784 szavazatot szerzett, Sárin 14-et, Béregen ötöt, Monostorszegen 39-et, Bezdánban 560-at, Gádoron hármat, Doroszlón 320-at, Kerényen négyet, Küllődön egyet, Regőcén 70-et, Nemesmiliticsen 279-et, Őrszálláson 102-t, Sztapáron 11-et, Bácsgyulafalván 203-at, Csonoplyán 202-t.

Az SZSZP választási koalíciója lekörözte a demokratákat, akik mindössze a szavazatok 9,16 százalékát gyűjtötték be, noha a város önkormányzatában vezető többségben vannak.

A Vajdasági Magyar Szövetség elégedett lehet a választási eredményével, hiszen mind országos, mind zombori szinten jobban teljesített, mint két évvel korábban. A városban 6,78 százalékos volt a támogatottsága, míg például a Szerbiai Demokrata Párté 3,39, a Szerb Radikális Párté pedig 3,05.

A zombori szavazóhelyeken incidensek nélkül zajlott a választás. Egyes szavazóhelyeken előfordultak ugyan apróbb mulasztások, de nem olyan jellegűek, hogy a városi választási bizottságnak intézkednie kellett volna, erősítette meg lapunknak Szakács Csaba (VMSZ), a bizottság tagja. Az idei parlamenti választások eredménye jelentősen átrendezte Zombor és környéke politikai térképét, a haladóknak a huzamos ideje belső viszályokkal terhelt, szinte csak lappangó helyi szervezete a kampány előtt összekapta magát és tarolt, a szocialisták újra erőre kaptak, jobban teljesítettek a leszakadó demokratáktól, akikkel egyébként helyi szinten koalícióban állnak, a VMSZ pedig remekül teljesített.