2024. április 27., szombat

Összefogásban a magyarság jövője

Az 1848-as szabadságharcra és forradalomra emlékeztek Bácskossuthfalván

Szombaton Bácskossuthfalván, a világ 7. legöregebb Kossuth szobránál is megemlékezett a vajdasági magyarság az 1848-as szabadságharcról. Az ünnepség  hagyományosan ökumenikus istentisztelettel kezdődött a helyi református templomban. Ez alkalommal Móricz Árpád, bácskossuthfalvi református lelkipásztor és Dolinszky Gábor, evangélikus püspökhelyettes szóltak a hívekhez.

(Fotók: Molnár Edvárd)

(Fotók: Molnár Edvárd)

Az istentiszteletet követően az ünnepség a Kossuth emlékparkban folyatódott, ahol Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség elnöke üdvözölte a vendégeket, köztük Pásztor Istvánt, a tartományi parlament elnökét, dr. Korhecz Tamást, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Tóth Anikót, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulját, Pásztor Bálint, Pék Zoltán, Varga László, Kovács Elvira és Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselőket, Lovas Ildikót, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosát, Dudás Károlyt, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökét, Újhelyi Ákos, tartományi parlamenti képviselőt, Kókai Mernyák Melindát, Topolya község polgármesterét és Radetzky Jenőt, a Fejér Megyei Ipari Kamara elnökét.

- Legyen béke, szabadság és egyetértés. Ezekkel a szavakkal indult 166 éve az az eseménysorozat, amely meghatározó élménye közös történelmünknek  – kezdte beszédét Pásztor Bálint képviselő, a megemlékezés ünnepi szónoka. A szabadságharc a nemzetté válás folyamatában kitörölhetetlen helyen szerepel, és a magyar összetartozás szimbóluma. Nélküle nem jöhetett volna létre a kiegyezés és Magyarország nem válhatott volna az akkori világ egyik legfejlettebb országává - mondta Pásztor. A történelem nem elvont ideák összessége, mert az emberek határozzák meg, hogy egy-egy nép sorsa milyen irányt vesz, hangoztatta a képviselő.

- Akkor voltunk mi magyarok sikeresek a történelemben, amikor a különböző habitusú emberek össze tudtak fogni és közösen tudtak tenni a nemzet előrehaladása érdekében. Erre az egyik legjobb bizonyíték az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc – mondta Pásztor, majd arról szólt, hogy jelenleg is az elképzelésekkel és határozottsággal rendelkező emberek összefogására van szükség.

- Azt kívánhatjuk, hogy ez így legyen most is, és így legyen a jövőben is, annak érdekében, hogy a mi magunk szabadságharcát is folyamatosan meg tudjuk vívni. Természetesen nem fegyverrel, hanem a magyar autonómia érdekében, az MNT hatásköreinek bővítése érdekében, a magyar oktatás, tájékoztatás és művelődés érdekében, és amint 48 utáni időszakban is, a gazdaság felvirágoztatásának érdekében – mondta Pásztor.

Az ünnepi műsor keretében Tóth Anikó konzul felolvasta Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének levelét, az Ady Endre Művelődési Központ Viola lánykórusa elénekelte nemzeti himnuszt, a központ vegyes kórusa pedig Kossuth dalokat adott elő. Crnkovity Éva Gyulai Pál: Hazám című versét szavalta el.

Az ünnepi műsort követően a megemlékezés magas rangú vendégei, a szomszédos községek képviselői, valamint a vajdasági magyar civil szerveztek és művelődési intézmények képviselői a Kossuth szobornál elhelyezték a megemlékezés virágait.