2024. április 27., szombat

Őrizetben az üzbég „trónörökös”?

Nagy bajba került az üzbegisztáni üzleti élet egyik meghatározó személyisége, Gulnara Karimova, akit hazájában az államfői bársonyszék várományosának tartottak, lévén ő a diktatórikus módszereiről is ismert államfő, a 76 éves Iszlam Karimov legidősebb lánya. A 41 éves hölgy tavaly még hazája érdekeit képviselte (nagyköveti rangban) az ENSZ Genfben működő európai központjában, de azóta nagyot fordult a világ. Lemondott nagyköveti posztjáról, s hírek szerint hazájában házi őrizetbe helyezték. Állítólag anyja és húga összeesküdött ellene, félre akarják állítani, mert hataloméhesnek, és veszélyesnek tartják.

Karimova eddig főleg arról volt ismert, hogy ő az üzbég üzleti élet főszereplője. Amióta apja 1991-ben átvette és ellenőrzése alatt tartja a hatalmat, azóta nincs olyan területe a gazdaságnak a közép-ázsiai Üzbegisztánban, ahol ne szerzett volna érdekeltséget. Az üzbég földgázexport csaknem 80 százalékát is ő ellenőrzi, a svájci bejegyzésű ZeroMax vállalaton keresztül. De nem csak üzleti rátermettségéről, hanem divattervezői és popénekesi tehetségéről is ismert.

No, meg egyéb ügyeiről, amelyekről a sanyargatott üzbég ellenzék, és a külföldi sajtó szokott beszámolni. Ezek a híradások többnyire sötét üzelmeiről és törvénytelenségeiről szólnak, amelyek miatt honfitársai többsége nem kedveli, sőt egyenesen gyűlöli.

Külföldön is sok felé néznek rá ferde szemmel. Elsősorban Svájcban, ahol sokáig ENSZ-nagykövet volt, előtte pedig üzletasszonyként tevékenykedett. Állítólag olyan sikeresen, hogy felkerült az alpesi országban élő tíz leggazdagabb hölgy nevét tartalmazó listára.

A svájci hatóságok azonban már korábban vizsgálni kezdték a milliárdos nő üzleti vállalkozásait. Kiderült, hogy nincs minden rendben a Karimova-birodalom pénzügyeivel, ezért a hatóságok a minap pénzmosás gyanújával nyomozást indítottak ellene, melynek részeként 650 millió euró értékű svájci vagyonát zár alá helyzeték. Mindenekelőtt azért, mert gyanús a hatalmas összeg eredete.

Pontosan nem tudni, milyen jogcímen nyomoznak ellene Svájcban, hiszen több zavaros ügy fűződik a nevéhez. Csupán feltételezhető, hogy egy korrupciós botrányról van szó, amelynek az egyik kulcsfigurája volt. A játszma másik főszereplője a részben állami tulajdonú TeliaSonera svéd–finn mobilszolgáltató lehet. A telekommunikációs cég már 2007-ben rossz hírbe keveredett Üzbegisztánban, nem sokkal azután, hogy belépett a helyi mobilpiacra. A gyanú szerint a TeliaSonera 2007-ben a közép-ázsiai országban történt piacra lépéséért 300 millió amerikai dollár kenőpénzt fizetett több állami intézménynek és hatóságnak.

A cég később is fizetett feketén, még legalább öt éven keresztül. Időközben azonban előkerültek olyan dokumentumok, amelyek azt bizonyítják, hogy ezeket a kifizetéseket az elnök lánya, vagyis Gulnara Karimova hagyta jóvá. A nő tehát egy hatalmas korrupciós gépezetet működtetett. Minthogy az ügyet intéző Karimova svájci számlájára is került a korrupciós összegekből, a helyi hatóságok már 2013 elején vizsgálódni kezdtek. A svájciak mellett a nyomozásba bekapcsolódtak a svéd és a francia hatóságok is. Ennek eredményeként zárolhatták a minap Karimova svájci bankszámláit.

A hatóságokat nem győzte meg a nő nyilatkozata, melyben már hónapokkal ezelőtt cáfolta az érintettségét a TeliaSonerával összefüggésbe hozott korrupciós botrányban. Érdekes módon a cég sem akar tudni semmilyen csúszópénzekről, amelyek után a svéd illetékesek egyre élénkebben érdeklődnek.

Talán nem véletlen az emlékezetkiesés TeliaSoneránál. A botrány kezdete óta ugyanis a cég teljes vezetőségét menesztették.