2024. április 27., szombat
ELTŰNT UTASSZÁLLÍTÓ

Bármi történt, pillanatok alatt történt

Szakértők szerint a pilótáknak nem volt ideje dönteni – Továbbra sincs semmi nyom(a)

Szakértők szerint bármi is történt a Malaysia Airlines Boeing 777-esével szombat hajnalban, olyan gyorsan történt, hogy a pilótáknak nem volt ideje vészjelzést leadni. Katonai radarok azt mutatták, hogy a gép az addigi repülési irányát megváltoztatta, és elkezdett visszafordulni. Ha ez az információ helytálló, akkor kevésbé valószínű, hogy a gép hirtelen felrobbant a levegőben, ugyanakkor több további kérdést is felvet azzal kapcsolatban, hogy a pilóták miért nem kértek segítséget.

Ha komoly műszaki hiba fordul elő, a pilótáknak akkor is lett volna ideje vészjelzést leadni, ebből lehet arra következtetni, hogy bármi is történt, az nagyon gyorsan történt – mondta William Waldock, az Embry-Riddle Légügyi Egyetem oktatója.

A radarjeleket nyilvánosan megjelenítő Flightradar24.com közölte, hogy a gép 35 ezer láb magasságban repült, amikor az addigi 25 fokos haladási irányát 40 fokra változtatta, majd eltűnt a radarról, de a fordulás a repülési tervben is szerepelt. Hogy pontosan mi történt, annak kiderítése hónapokba, vagy akár évekbe is telhet, csak akkor lesz előrelépés, amikor (illetve ha) megtalálják a gép „fekete dobozát”.

John M. Cox egykori pilóta szerint ha a roncsok nagy területen szóródtak szét, akkor a repülő feltehetően még a levegőben szétesett, ha kisebb területen, akkor repülési magasságból a tengerbe zuhanhatott. Nem zárta ki azt a lehetőséget sem, hogy a törzs strukturális hibája miatt történt a baleset. Feltűnő, hogy a pilóták nem állították át vészjelzésre a transzponderen a négyjegyű azonosító kódot, bár az egy mozdulattal kikapcsolható, és nem sugározza tovább a repülési adatokat. A szakemberek számba veszik a repülő eltűnésének minden lehetséges forgatókönyvét, a gépeltérítést is, de valahányan tanácstalanok, hiszen történhetett robbanás, végzetes motorhiba, terrortámadás, erős légörvény, a pilóták hibája vagy akár öngyilkossága...

Hiú reményt keltett az a narancssárga „tárgy” is a Dél-kínai-tengeren, amelyről azt hitték, hogy esetleg a gép mentőcsónakja; gyorsan kiderült, csak egy mohával borított szeméthalom volt. Felfedeztek egy olajfoltot is, amelyről azt gondolták, hogy esetleg a gép üzemanyagtartályából származik, de a laborvizsgálaton kiderült, hogy nem.

A Malaysia Airlines Boeing 777 típusú gépén 227 utas és 12 fős személyzet utazott szombaton Kuala Lumpurból Pekingbe. A kétségek között gyötrődő hozzátartozók Pekingben egy kézzel írott ultimátumot adtak át a malajziai légitársaságnak. Eszerint ha a társaság nem közli velük, hogy mit tud a gép sorsáról, akkor a malajziai nagykövetséghez fordulnak. A thaiföldi rendőrség és az Interpol közben Pattayában kihallgatta annak az utazási irodának a tulajdonosait, amely eladta az egy útra szóló repülőjegyet a lopott útlevéllel utazó két férfinak. Ennek eredményét azonban még nem közölték.